Договорена нова влада Северне Македоније

© AP Photo / Alessandra TarantinoСкопље
Скопље - Sputnik Србија
Пратите нас
Зоран Заев, лидер СДСМ и мандатар, успео је да постигне компромис са албанском странком ДУИ о формирању нове владе Северне Македоније. Према том договору, ДУИ ће одустати од места премијера, које припада Заеву, а заузврат ће добити министарства полиције, спољне политике и адмнистрације.

Бранко Ђорђевски политиколог из Скопља сматра да је добро што су постигли овакав договор и што је избегнута ситуација да се уведе ново правило и институција такозваног ротирајућег премијера по националном кључу.

Нови састав владе – избегнута федерализација

„Да није било договора, могло би да дође до драстичне промене политичког система у Македонији. Увели би се нови етнички критеријуми у извршавању државних функција и то би био још један корак према путу етнизације државе, да не кажем федерализације“, каже наш саговорник.

Влада ће имати подршку само 62 посланика што је мало, односно, чини је прилично слабом и због тога ће се можда теже усвајати неки закони у парламенту. По мишљењу нашег саговорника, Албанци нису профитирали са министартсвима које су добли.

„Ресор спољних послова за Албанце јесте вид попуштања, али ове године и не видим неке спољнополитичке изазове. Договори са Грчком  и Бугарском су потписани, земља је ушла у НАТО, остао је почетак преговарања са ЕУ који ће ионако бити дуг,“ сматра Ђорђевски.

Не зна се ко води парламент

Он каже и да се још не зна да ли ће парламент водити Албанац или Македонац, као и да ли ће Заев добити заменика из албанских редова.

Лидер СДСМ Зоран Заев у четвртак 13. августа добио је мандат за формирање нове владе у име странке која је добила највише мадата на варедним парментарним изборима.

На тим изборима који су одржани 15. јула, коалиција СДСМ „Можемо“ освојила је 46 мадата, а ВМРО-ДПМНЕ 44 у парламенту са 120 места. Највећа албанска партија, ДУИ, има 15 посланика, коалиција Алијанса за Албанце – Алтернатива 12, партија „Левица“ два, а Демократска партија Албанаца једног посланика. ДУИ је током кампање самостално наступао и тражио безусловно да добије место премијера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала