Долар на најнижем нивоу у последње две године

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаАмерички долари
Амерички долари - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички долар је пао данас према корпи главних светских валута пети трговачки дан заредом, спустивши се на најнижи ниво у последње две године, под притиском ниских приноса на америчке дужничке хартије и суморних економских података у САД.

Доларски индекс, који мери вредност америчке према главним ривалским валутама, ослабио је према последњим подацима за 0,3 посто на 92,55 поена, а у једном тренутку је пао чак на 92,46 поена, на најнижи ниво од јуна 2018, извештава Ројтерс.

Најновији раст акција технолошких компанија обезбедио је позитивно окружење на тржиштима и пригушио тражњу за сигурним доларом, док су резултати из месечне анкете Емпајер Стејт њујоршког ФЕД-а показали лошији индекс о стању и очекивањима произвођача него што се очекивало.

То је утицало на трговце да задрже песимистичан став према америчкој валути.

Долар је према евру склизнуо за додатних 0,2 процента на 1,19 долара а у односу на јапански јен је пао за 0,5 одсто, на 105,40 јена, што је његов најнижи ниво у последњих недељу и по дана.

Зелена новчаница је такође потонула за пола процента према британској фунти, на 1,3180 долара, на најслабији ниво у готово две недеље.

Упркос губитку вредности у последњих неколико недеља, долар је и даље за 27 посто изнад нивоа из 2011., што наговештава да би могло доћи до још већег пада америчке валуте, нарочито на тржишно пондерисаној основи, кажу аналитичари, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала