Кнежевић: Укидање црвених потјерница знак да је нарушено повјерење Интерпола према Црној Гори

© AP Photo / Laurent Cipriani / Лого Интерпола у седишту међународне полицијске организације у Лиону у Француској
Лого Интерпола у седишту међународне полицијске организације у Лиону у Француској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Одлука Интерпола о трајном укидању црвених потјерница за оптужене у случају „државни удар“ доказ је да је тај процес био политички мотивисан, оцијенио је Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, који то види и као знак да је нарушено повјерење Интерпола у Црну Гору.

Кнежевић је на прес-конференцији рекао да трајно укидање Интерполових црвених потјерница за бизнисменом Душком Кнежевићем, бившим оперативцем ЦИА Џозефом Асадом и шефом изборне кампање Демократског фронта (ДФ) из 2016. Ароном Шавивом, уз образложење да се ради о политички мотивисаном прогону, најбоље говори до које мјере је политизовано црногорско правосуђе, а посебно Специјално државно тужилаштво.

Кнежевић тврди да се Специјално државно тужилаштво тражећи да се одреди притвор Џозефу Асаду, Арону Шавиву и Душку Кнежевићу јасно политички одредило да ради за потребе Демократске партије социјалиста (ДПС).

„Подсјетићу да су они против бившег агента ЦИА Џозефа Асада већ два пута расписивали црвену Интерполову потјерницу и да је након што је она расписана и трећи пут — Интерпол одлучио да трајно укине потјерницу за Асадом, Шавивом и Душком Кнежевићем, уз образложење да се против Асада и Шавива води политички мотивисан поступак из 2016, као и да се против Душка Кнежевића такође води политички мотивисан поступак“, казао је он. 

Нарушено повјерење Интерпола према Црној Гори

Кнежевић је подвукао да се Црна Гора у овом тренутку налази у парадоксалној ситуацији.

„Имамо наредбу о одређивању притвора за 10 страних држављана, агената ЦИА, ФБИ, Мосада и МИ6, коју гарантује министар правде Зоран Пажин, да ће се према њима у Спушком затвору поступати према свим међународним конвенцијама. Са друге стране, Интерпол је одлучио да трајно укине потјернице Специјалног државног тужилаштва и ми ћемо имати реалан проблем као држава како ће од сада Интерпол реаговати на било коју нову црвену Интерполову потјерницу коју буде расписивало Специјално државно тужилаштво“, казао је Кнежевић.

Он је истакао да ће до почетка апелационог поступка у случају „државни удар“ Апелационом суду ЦГ доставити као доказ документа којим се трајно одбацује црвена Интерполова потјерница расписана од Црне Горе против Џозефа Асада окривљеног у том случају, гдје пише да се ради о политички мотивисаном поступку, али и најавио кривично процесуирање специјалног тужиоца Миливоја Катнића и свих оних који су, како је рекао, учествовали у монтажи против лидера Демократског фронта.

© Sputnik / Небојша ПоповићМилан Кнежевић: Драго ми је да смо у предвечерје парламентарних избора у потпуности разобличили и раскринкали све оно што је била намјера ДПС-а.
Кнежевић: Укидање црвених потјерница знак да је нарушено повјерење Интерпола према Црној Гори - Sputnik Србија
Милан Кнежевић: Драго ми је да смо у предвечерје парламентарних избора у потпуности разобличили и раскринкали све оно што је била намјера ДПС-а.

„Драго ми је да смо у предвечерје парламентарних избора у потпуности разобличили и раскринкали све оно што је била намјера ДПС-а да уз садејство Миливоја Катнића обори проценат излазности на изборима 2016. године и да у атмосфери државног удара омогући ДПС-у да намакне сумњиву парламентарну већину“, закључио је Кнежевић.

Разобличене намјере државног тужиоца

Кнежевић је такође поручио да је јасно да је укидањем Интерполове потјернице у потпуности разобличена намјера специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића да и предсједника „Атлас групе“ Душка Кнежевића повеже и оптужи за финансирање изборне кампање Демократског фронта 2016. године.

„И то кроз случај да је 10. октобра 2016. Славољуб Миго Стијеповић у име Мила Ђукановића рекетирао Душка Кнежевића, који му је дао 100 хиљада долара конвертованих у евре. Тај новац су конвертовали возачи запослени у ’Атлас групи‘ Душка Кнежевића, а искоришћен је за куповину гласова, о чему постоји и видео-тонски запис, гдје Душко Кнежевић јасно саопштава да се тај новац прослеђује Милу Ђукановићу“, подсјетио је Кнежевић.

„Специјални тужилац Миливоје Катнић је након тога репресивним методама тражио од Душка Кнежевића да призна да је финансирао кампању ДФ-а, а након што му је Кнежевић саопштио да није финансирао кампању ДФ-а него пријатеља из ДПС-а, Катнић је одлучио да крене у институционални прогон Душка Кнежевића, како би могао да заокружи поступке у тзв. ’државном удару‘“, саопштио је један од лидера ДФ-а.

С тим у вези, Милан Кнежевић је медијима приложио копију Наредбе о мјерама тајног надзора, која је донесена 22.9.2017. против шесторице возача и запослених у „Атлас групи“, а који су, како је рекао, у ствари конвертовали новац за ДПС, зато што су Миго Стијеповић и Мило Ђукановић рекетирали Душка Кнежевића ради куповине гласова у Зети.

„Након што је читав случај раскринкан, 28. децембра 2019. донијета је наредба да се обуставља истрага против шест возача Душка Кнежевића“, констатовао је Милан Кнежевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала