Ко је жена иза бајке „Снежана и седам патуљака”: Истина о њеном животу језивија је од приче /фото/

CC0 / / Снежана и седам патуљака – илустрација
Снежана и седам патуљака – илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Цео свет зна причу о Снежани  лепотица, принц, зла маћеха, отровна јабука, патуљци… Након Дизнијеве екранизације из 1937. ова бајка улепшала је детињства генерацијама деце, али ретко ко зна да су оригиналну причу браћа Грим, по свој прилици, записала према судбини једне стварне принцезе.

„Снежана“ (позната и под насловом „Снежана и седам патуљака” или „Сњегуљица”) је изворно немачка бајка. Браћа Грим су је објавила 1812. у првом издању њихове збирке „Дечје и домаће бајке”. Од тада је неколико пута мењана да би коначну верзију добила 1854. године, пише Историјски забавник.

Од тада до данас многи истраживачи теоретисали су о томе да ли је бајка заснована на стварним догађајима тј. личности. Данас је најприхваћенија теорија коју је немачког историчара Екхарда Сандера коју је објавио у 1994. године у књизи „Schneewittchen: Märchen oder Wahrheit?” (“Snow White: Fairy Tale or Truth?”).

Лепотица страдала као жртва дворских интрига

По Сандеру, лик Снежане заснован је на лику грофице Маргарет вон Валдек. Маргарет је била ћерка грофа Филипа Четвртог рођена 1533. године и надалеко позната по својој лепоти.

Маргарет је била тек девојчица када се њен отац, удовац, поново оженио. Због неслагања са маћехом, Маргарет су послали да живи у малом рударском граду Валдек на северозападу Немачке. 

Када јој је било 16 година Маргарет је отац послао у Брисел, на двор Марије од Угарске која је била управитељ Холандије и сестра шпанског краља и цара Светог римског царства Карла Петог.

Лепотица је одмах привукла пажњу дворјана и многи су се отимали за њену наклоност, али она се заљубила, ни мање ни више, него у престолонаследника, Карловог сина принца Филипа. Наводно, ни он није био имун на прелепу кнегињу и између њих је убрзо по упознавању букнула романса.

Нажалост, прича није имала срећан крај. Маргарет/Снежана није завршила са принцом већ је умрла од мистериозне болести у 21. години. Наводно, отрована је и била је жртва дворских интрига некога коме се није свиђала могућност да баш она постане краљица Шпаније.

Иако ова прича никада није доказана, у њој једно је сигурно – иза завере није стајала маћеха јер је 1554. када је Маргарет умрла, и она већ одавно била покојна! 

Постоји још једна сличност са бајком. Наиме, у рудницима којима је руководио њен отац радила су углавном деца, па је то могла бити инспирација за патуљке који се помињу у бајци. Као и у причи, и ова деца су копала по цео дан у рудницима и живела у заједничким кућама направљеним специјално за њих.

Нека друга Снежана

Још једна историјска личност могућа је инспирација за бајку о Снежани – Марија Софија фон Ертал. Она је живела у Немачкој у 18. веку и била је ћерка земљопоседника принца Филипа Кристофера фон Ертхала. Након смрти њене мајке, отац се поново оженио и то грофицом Клаудијом Елизабет Маријом фон Венинген. Причало се да она није подносила мужевљеву децу из првог брака, а да је нарочиту нетрпељивост показивала према Марији.

Међутим, ако је Марија и била лепа, о томе данас нема помена у историјским изворима, а нема записа ни о томе како је умрла. Гроб јој је пронађен тек 2019. године.

Ипак, постоје сличности са бајком! Недалеко од замка у Лору, где је породица живела налазе се улази у средњовековне руднике. Ти отвори толико су мали да су у њих могли да уђу само деца или - патуљци!

Осим овога, постоји још једна веза. Замак је данас музеј, а сви који га посете могу да разгледају и чувено „магично огледало“. Маријин отац купио га је својој другој жени и на његовом раму и данас су читљиви натписи – „Самољубље” и „Она је лепа као светлост”.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала