Лукашенко: Опозиција формирала координациони савет да би преузела власт

© REUTERS / BelTAПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је белоруска опозиција формирала координациони савет како би „успавала“ безбедносне снаге и преузела власт.

„Нови елемент је покушај успављивања власти, а посебно безбедносних структура: ‘Ми смо мирни, добри, схватате, више не желимо сукоб’. То је маска. Ако погледате иза ње — видећете шта се дешава“, рекао је Лукашенко, преноси државна новинска агенција Белта.

Председник је истакао да је у земљи створен „неки опозициони штаб“ за предају власти.

„Подмећу нам другу страну. И не траже ништа мање него да им предамо власт. Дакле, ми то посматрамо недвосмислено: ово је покушај одузимања власти са свим последицама које могу да следе“, нагласио је белоруски лидер.

Према његовим речима, власт ће предузимати адекватне мере у складу са уставом и законом како би „охладила неке усијане главе“.

Белоруски председник такође је прокоментарисао неке тачке програма координационог штаба опозиције, као што је предлог за затварање руских војних база смештених на територији Белорусије.

„Не разумем, како нас угрожавају војне базе? То чак нису ни војне јединице. Тамо ради 90 одсто наших људи, прима плату“, прецизирао је Лукашенко на састанку Савета безбедности земље.

Лукашенко је додао и да не намерава „никоме“ да продаје белоруске компаније.

„Трећа тачка је забрана продаје белоруских инфраструктурних објеката руским компанијама. Руским компанијама! Поставља се питање – а којима може да се продаје? Наравно, западним. Моја позиција и наша је недвосмислена: никоме ништа нећемо продавати. Тако како је било и до сада“, нагласио је Лукашенко.

Раније је Светлана Тихановска, која се кандидовала за председника Белорусије, а која се сада налази у Литванији, иницирала стварање координационог савета ради обезбеђивања преноса власти, нагласивши да је спремна за дијалог.  

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је са 80,08 одсто освојених гласова победио актуелни председник Александар Лукашенко који се налази на челу земље већ 26 година. 

Увече истог дана, грађани незадовољни организацијом и резултатима гласања изашли су на улице. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала