Мали: Побуњеници ухапсили председника и премијера /фото, видео/

© AP Photo / Baba AhmedВојска, Мали
Војска, Мали - Sputnik Србија
Пратите нас
Вођа побуњеничких трупа објавио је да су ухапшени председник Малија Ибрахим Бубакар Кеита и премијера Сумилу Бубеи Маига, јавио је АФП.

„Можемо вам рећи да су председник и премијер под нашом контролом“, рекао је анонимни официр који тврди да је вођа побуњеника.

Официр је додао да су њих двојица у притвору у председниковој резиденцији, у Бамаку. Међутим, други војни званичник рекао је да су Кеита и Маига били у оклопном возилу на путу за базу Кати.

Побуна малајских војних јединица почела је раније данас, а извори Спутњика су рекли да су побуњеници ухапсили бројне министре и високе официре. Сматра се да је побуна повезана са финансијским притужбама војника. Локални медији су објавили да су за организовање побуне одговорна четири војна званичника.

Очевици су за Спутњик рекли да су и цивили излазили на улице главног града Бамака, да се повремено чује пуцњава, док су побуњени војници испаљивали су упозоравајуће пуцње у правцу председникове резиденције.

„Масовне демонстрације одржавају се у главном граду Бамако. Демонстранти захтевају оставку председника Ибрахима Бубакар Кеита. Побуњенички војници шетају улицама и поздрављају гомилу демонстраната на Тргу независности у центру града“, рекла је једна особа.

Извор руског министарства спољних послова изјавио је за Спутњик да Москва „помно прати догађаје“ и проверава информацију да су побуњеници ухапсили председника.

Reported video of the cars escorting the #Mali|ian PM and President after they were arrested pic.twitter.com/Pp228htiYL

​Портпарол генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша рекао је да шеф УН-а помно прати ситуацију и позива грађане Малија да сачувају демократске институције у земљи.

Председник Француске Емануел Макрон осудио је побуну, а извор близак Макрону рекао је Ројтерсу да је он разговарао са председником Малија и челницима Обале Слоноваче, Сенегала и Нигера о ситуацији у земљи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала