Немачка: Санкције „Северном току 2“ могу довести до неочекиваних последица

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијерка немачке земље Мекленбург-Западне Помераније Мануела Швезиг изјавила је у интервјуу за „Виртшафтс вохе“ да ће се Немачка, уколико не предузме реципрочне кораке после америчких санкција гасоводу „Северни ток 2“, суочити са непредвидивим последицама.
„Ако дозволимо овакво мешање, једног дана ће се можда испоставити да најгоре тек долази. Ко може да гарантује да следећи корак неће бити упутства које аутомобиле возимо? То је потпуно неприхватљиво“, рекла је она.

Швезигова је додала да је гас који ће долазити преко „Северног тока 2“ неопходан за прелазак на обновљиве изворе енергије, јер Немачка одустаје од индустрије угља и нуклеарне енергије.

Зграда Рајхстага у центру Берлина - Sputnik Србија
Порука из Бундестага: Нове америчке санкције – објава економског рата Немачкој

„Јасно сам дала до знања да Мекленбург-Западна Померанија неће одустати од пројекта. Сада нам треба јасан сигнал да Немачка и Европа неће дозволити да их уцењују по овом питању“, закључила је немачка политичарка.

Америчке санкције „Северном току 2“

Америчке власти покушавају да наметну Европској унији испоруке свог природног течног гаса. Крајем прошле године Сједињене Америчке Државе усвојиле су војни буџет који је предвиђао санкције компанијама укљученим у изградњу „Северног тока 2“. Из тог разлога, швајцарска компанија „Олсиз“ одбила је да даље ради на пројекту.

Немачка и Аустрија, које су заинтересоване за поуздане испоруке овог горива, подржавају полагање цеви гасовода. Изградњу такође подржава Норвешка, чија влада поседује 30 одсто акција компаније „Квернер“, једне од извођача радова.

Руска компанија „Гаспром“ раније је саопштила да ће успети самостално да заврши полагање цевовода. Једна од могућих опција предвиђа учешће брода за полагање цеви.  

Крајем јула амерички Сенат одобрио је нови буџет за одбрану, који предвиђа увођење додатних санкција. Већ постојеће рестриктивне мере прошириће се на организације које се баве постављањем цеви и осигуравајућа друштва.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала