Шири се грозница Западног Нила – заражени комарци откривени у Темерину

Пратите насTelegramOdyssey
Поред Завода за биоциде и медицинску екологију, још две институције детектовале вирус Западног Нила код комараца, у месту у којем заражених инсеката није било.

Ни у току прошле недеље у Србији, према извештају Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", није регистрована грозница Западног Нила међу грађанима.

Како се наводи у најновијем извештају Института "Батут", који важи за 33. овогодишњу недељу, од 9 до 15. августа, код кућних комараца, који су сакупљени у Темерину, грозницу Западног Нила открили су Научни институт за ветеринарство "Нови Сад” и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

"У оквиру научноистраживачких активности на којима сарађују Научни институт за ветеринарство 'Нови Сад' и Пољопривредни факултет у Новом Саду, од 13 до 17. јула 2020. године извршено је сакупљање комараца на 65 локалитета у свим окрузима Војводине. Вирус Западног Нила детектован је у само једном пулу кућних комарца сакупљених у Темерину", наводи се у извештају "Батута".

Претходно је Завод за биоциде заражене крвопије открио у 11 места у Србији. На основу извештаја Завода, од почетка сезоне до 4. августа присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима кулекс пипиенс са различитих локација на територији Суботице, Сомбора, Параћина, Зрењанина,Панчева, Краљева, Палића, Апатина, Новог Сада, Пожаревца и Београда - наводе из "Батута".

У овом Институту наводе да иако се заражени људи региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број током августа, до 14. августа у Србији није регистрован потврђени случај оболевања од грознице Западног Нила.

Са друге стране, у земљама Европске уније пријављено је 12 случајева оболевања, и то у Грчкој 10, а у Румунији 2, пишу "Новости".

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала