Белоруска опозиција објавила резолуцију са својим циљевима

© AP Photo / Sergei GritsПристалице белоруске опозиције на протесту у Минску
Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Опозициони Координациони савет Белорусије објавио је на конференцији за медије резолуцију у којима су изнети циљеви Савета.

У резолуцији се наводи да Савет има за циљ превазилажење политичке кризе у земљи.

Савет је, такође, позвао актуелне власти земље да хитно започну преговоре.

  • Координациони савет сматра да је једини начин да се превазиђе политичка криза да се одмах започну преговори и развије механизам за обнову владавине закона и одржавање нових избора.
  • Савет има за циљ превазилажење политичке кризе у Белорусији и осигуравање споразума у друштву на основу Устава. Координациони савет нема за циљ промену уставног система и спољне политике Белорусије.
  • Избегавање ових преговора чини актуелну власт одговорном за продубљивање политичке и економске кризе у Белорусији.
  • Да би се земљи вратио статус демократске и правне државе, потребно је запамтити основне захтеве који су формулисани током масовних протеста и које је подржала већина белоруског друштва: прекид насиља, крај политичког прогона од стране власти, ослобађање свих политичких затвореника, повлачење нелегалних судских одлука, исплата надокнаде свим настрадалима.
  • Признавање избора од 9. августа неважећим, одржавање нових избора у складу са међународним стандардима, са новим саставом свих изборних комисија, укључујући и Централну комисију.

Протести у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора 9. августа на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала