Кремљ први пут изнео став о ситуацији у Белорусији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Белорусија је наша савезница и братска земља, а Белоруси сами морају решавати своје проблеме кроз дијалог, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, чиме је први пут изнет званични став Кремља о ситуацији у Белорусији.
„Знате да је председник Путин честитао Лукашенку. То указује на чињеницу да спољну политику и основе унутрашње политике формира шеф државе“, одговорио је Песков на питање новинара да ли Кремљ признаје изборе у Белорусији и како се може објаснити то што се ставови појединих посланика Државне думе разликују од става председника.

Он је додао да је Белорусија братска земља Русије.

„Белорусија је наша савезница и братска земља. И Белоруси су наш братски народ“, нагласио је Песков.

Кремљ сматра да тренутно нема потребе да се Белорусији пружи помоћ у оквиру Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), као и да је то потврдило само белоруско руководство, рекао је Песков.

На питање новинара да прокоментарише информације у медијима о томе да се ка белоруској граници креће колона руске војне технике, Песков је рекао да се „руска војна техника налази на територији целе Русије, те да се ту нема шта коментарисати“.

Он је додао да Белоруси сами морају да решавају своје проблеме у оквиру дијалога и да Кремљ сматра да је цела ситуација у Белорусији унутрашње питање те земље.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Запад наставља да финансира нереде у Белорусији, уместо да гледа своја посла
„Још једном понављам, ми смо за то да ситуација остане у правним оквирима и да Белоруси сами морају да решавају своје проблеме у оквиру тог правног поља и у оквиру дијалога“, истакао је он.

Песков је такође рекао да у Кремљу примећују покушаје спољног мешања у ситуацију у Белорусији и истичу да је то недопустиво. Портпарол Кремља је истакао да руска страна сматра да је најважније да не буде никаквог утицаја и мешања споља у ситуацију у Белорусији.

Коментаришући питање да ли су Белорусији потребни нови избори са међународним посматрачима, Песков је рекао да су они присуствовали изборима одржаним 9. августа.

„Знате да су многе организације као што су ПССЕ и Канцеларија за демократске институције и људска права при ОЕБС-у одбили да учествују као посматрачи на овим изборима. Међународни посматрачи који су учествовали забележили су стање. То је де јуре и дефакто ситуација што се тиче међународних посматрача“, рекао је Песков.

Он је потврдио да је Путин јуче разговарао са Лукашенком о ситуацији у Белорусији, као и са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

На питање новинара зашто Путин и Лукашенко тако често разговарају телефоном, Песков је истакао да је „сасвим нормално да лидери две државе (Путин и Лукашенко) стално размењују мишљења о ситуацијама попут ове у Белорусији“.

Портпарол руског лидера се осврнуо и на хапшења руских новинара у Белорусији, истакавши да је руска страна увек забринута када се новинари суочавају са непријатностима, али је истовремено подсетио новинаре да их рад без одговарајућих акредитација слаби у правном смислу.

Песков је додао да је безбедност руских грађана увек апсолутни приоритет.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала