Литванија забранила Лукашенку улазак у земљу

© Sputnik / Alexey FilippovУлица у Вилњусу
Улица у Вилњусу - Sputnik Србија
Пратите нас
Литванско Министарство иностраних послова уврстило је белоруског председника Александара Лукашенка у списак лица којима је забрањен улазак у Литванију, изјавио је шеф литванске дипломатије Линас Линкјавичус за национални радио, преноси Спутњик Белорусија.
„На том списку, који нећу наводити, налазе се 32 особе, укључујући Александра Лукашенка“, рекао је он.

Литвански министар иностраних послова на свом Твитер налогу саопштио да Литванија поздравља одлуку Европског савета за увођење појединачних санкција онима који су одговорни за репресије у Белорусији.

„Литванија покреће процес увођења националних санкција против оних, који су одговорни за цинично лажирање изборних резултата и бруталност“, рекао је он.

​Подсетимо, у Литванији се тренутно налази бивши председнички кандидат Белорусије Светлана Тихановска, која је у ту земљу отишла 11. августа. Њена повереница Олга Коваљкова изјавила је тада да политичарка није имала другог избора осим да напусти земљу, као и да су њен одлазак у Литванију „организовале“ белоруске власти.

Премијер Белгије Шарл Мишел  - Sputnik Србија
Председник Европског савета: Могуће санкције Лукашенку

Председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Према резултатима ЦИК, Лукашенко је освојио 80,1 одсто гласова. Лукашенко је на челу земље више од 26 година.

Након затварања бирачких места 9. августа у многим белоруским градовима почели су масовни протести грађана незадовољних резултатима избора и њиховом организацијом. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.   

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала