Лукашенкова инаугурација на јесен

© БелТА / Уђи у базу фотографијаИнаугурација белоруског председника Александра Лукашенка
Инаугурација белоруског председника Александра Лукашенка - Sputnik Србија
Пратите нас
Инаугурација новоизабраног председника Белорусије Александра Лукашенка на шести мандат требало би да се одржи у року од два месеца од дана избора – до 9. октобра, тачан датум још није утврђен, саопштила је за Спутњик Централна изборна комисија Белорусије.

„Према важећем закону Белорусије, инаугурација би требало да се одржи у року од два месеца од дана одржавања председничких избора. Тачан датум још увек није утврђен“, рекао је члан Централне изборне комисије.

Председнички избори у Белорусији одражани су 9. августа. Према резултатима ЦИК, Лукашенко је освојио 80,1 одсто гласова. Лукашенко се на челу земље налази више од 26 година.

Након затварања бирачких места 9. августа у многим белоруским градовима почели су масовни протести грађана незадовољних резултатима избора и њиховом организацијом. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала