Меркелова: Не сме бити спољног мешања у ситуацију у Белорусији

© REUTERS / POOLНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Не сме бити спољног мешања у ситуацију у Белорусији, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел на брифингу након онлајн састанка шефова држава и влада ЕУ.
„Белорусија мора сама пронаћи свој пут. То се мора догодити дијалогом унутар земље, не сме бити спољног мешања“, рекла је Меркелова и додала да „нема сумње да избори у Белорусији нису били поштени“.

Према речима немачке канцеларке, лидери Европске уније осудили су насиље против мирних демонстраната у Белорусији, „хапшења хиљаде Белоруса“ и „позвали режим (белоруског председника Александра) Лукашенка да престане да користи силу, те истакли да слобода говора и окупљања мора бити загарантована“.

Меркелова је додала да сви притворени „морају бити ослобођени без услова“ и да се лидери ЕУ залажу за национални дијалог, „како то предлаже опозиција у Белорусији“.

Она је истакла да у решавање политичке кризе у тој земљи мора бити укључен ОЕБС. 

Немачка канцеларка је нагласила да је покушала да организује телефонски разговор са белоруским лидером Александром Лукашенком, али без резултата.

„Лично сам покушала да организујем телефонски разговор са председником Лукашенком, али, нажалост, он се није десио. Такође сам тражила телефонски разговор са председником (Русије Владимиром) Путином и, као што знате, разговор је одржан“.

Меркелова је истакла да не може да буде посредник у ситуацији у Белорусији, јер је Лукашенко одбио да разговара.

„Можете посредовати само када сте у контакту са свим странама, али ми ћемо са наше стране учинити све како бисмо промовисали национални дијалог (у Белорусији)“, закључила је Меркелова.

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску. На протестима је до сада приведено око седам хиљада људи.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала