Моби Дик поново плови Власинским језером /видео, фото/

© Sputnik / Маријана КолаковићВласинско језеро на југу Србије
Власинско језеро на југу Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Власинско језеро познато је по плутајућим острвима. Једно од већих – Моби Дик, одвојило се од обале на коју се насукало пре четири године. Растиње на острву покидало је електричне каблове Власинске електране, која је остала без струје.

Моби Дик поново плива. Оставио је на обали, уз плажу, само део за собом, када га је олуја покренула. Породица Ђорђевић је тада била у кућици, на сплаву, преноси РТС.

„Ветар је кренуо јако да дува, и у једном моменту кроз прозор гледамо да ли пловимо или плови острво, погледамо, оно се скроз одвојило и лагано иде, за неких 40 минута је стигло до друге обале“, каже Славица Ђођевић из Врања.

Моби Дик се кретао језером, допливао до суседне обале, водене струје су га довеле до другог залива. У покрету, захватио је и струјне каблове.

„Бандера, једна трећина скоро у води. Нико није могао да претпостави да ће гране маљаве брезе повући и упетљати те каблове. Тренутно смо на терену са Заводом за заштиту природе Србије који врше стручни надзор и са екипом Власинских електрана да видимо како да решимо проблем“, каже Новица Станковић, руководилац службе Чувара природе.

© Sputnik / Маријана КолаковићГлавна плажа на Власинском језеру, где је у левом ободу до скоро мировало плутајуће острво Моби Дик
Моби Дик поново плови Власинским језером /видео, фото/ - Sputnik Србија
Главна плажа на Власинском језеру, где је у левом ободу до скоро мировало плутајуће острво Моби Дик

Само пловеће острво налази се у другом степену заштите и строго је забрањено мењање облика, смањивање острва и било каква активност, каже Станковић и додаје да се нада добром решењу. 

Маљава бреза, заштићена врста која расте на плутајућем острву, достигла је висину од десет метара. И острво је под заштитом. Процењено је да се и даље креће.

© Sputnik / Маријана КолаковићЕкосистем плутајућих острва у Власинском језеру јединствен је у свету. Након што је острво Моби Дик пришло обали, немаром људи је, он је нарушен.
Моби Дик поново плови Власинским језером /видео, фото/ - Sputnik Србија
Екосистем плутајућих острва у Власинском језеру јединствен је у свету. Након што је острво Моби Дик пришло обали, немаром људи је, он је нарушен.

„Моби Дик површине је око 2,5 хектара, карактеристично је по томе што расте маљава бреза, горка детелина, месождерка или росуља“, каже Радош Костадиновић, чувар природе.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Iza 7 gora.. 💭

Објава коју дели Filip Ognjanovic (@filipognjanovic_) дана

На питање да ли је за пловећа острва боље да су уз обалу или насукана, Костадиновић каже да је боље да плови, јер је тада мањи утицај човека. „Мање је утицаја, овде долазе рибари, оставља се и смеће“, указује Костадиновић. 

На Власинском језеру има десетак мањих и већих плутајућих острва, већина је уз обалу, одваја их ветар и висок водостај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала