Новак: Земље ОПЕК плус испуниле 95 одсто споразума у јулу

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаМинистар енергетике Русије Александар Новак
Министар енергетике Русије Александар Новак - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље ОПЕК плус испуниле су 95 одсто споразума о смањењу производње нафте у јулу, што је добар показатељ, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак на састанку одбора за мониторинг ОПЕК плус. Међутим, како каже, учесници споразума не би требало да се заустављају на постигнутим резултатима.
„Земље ОПЕК плус не смеју да се заустављају на ономе што су постигле, потпуна имплементација споразума о смањењу производње нафте и даље је неопходна због сталне волатилности тржишта“, рекао је он и додао да „као никада пре морамо одговорно да приступамо имплементацији споразума и да држимо очи широм отворене“.

Министар енергетике је такође истакао да је светско тржиште нафте тренутно крхко и да постоје неизвесности и „црни лабудови“.

„Видимо како се тржиште тешко опоравља и многе неизвесности, које ометају враћање на показатеље глобалне економије и глобалне потрошње нафтних сировина из периодса пре кризе. Видимо да је тржиште данас још увек веома крхко и да нас чека још много неизвесности, а могући су и 'црни лабудови'“, рекао је министар.

Споразум о смањењу производње нафте земаља ОПЕК плус

Цене нафте пале су за више од 30 одсто почетком марта усред избијања пандемије вируса корона, раскидања споразума земаља ОПЕК плус и накнадне најаве Саудијске Арабије да ће повећати производњу нафте до 13 милиона барела дневно. Услови претходног уговора о смањењу производње истицали су крајем првог тромесечја, а од 1. априла сва ограничења производње су укинута.

Нафтна пумпа у Краснодарском крају - Sputnik Србија
Новак: Тржиште нафте стабилно

Почетком маја ступио је на снагу нови споразум о смањењу производње нафте земаља ОПЕК плус усред пандемије вируса корона, нижих цена нафте и пада потражње нафте са више од 100 милиона барела дневно на 70-80 милиона барела дневно. Савез држава договорио се да смањи производњу за 9,7 милиона барела дневно у мају и јуну, а затим и у јулу.

Од августа, земље ОПЕК плус наставиле су да смањују производњу, али у мањем обиму – за 7,7 милиона барела дневно у периоду до краја године, а даље за 5,8 милиона до краја априла 2022. За основу је узет октобар 2018, осим за Русију и Саудијску Арабију, за које је показатељ био 11 милиона барела дневно, од чега, по аналогији, следи смањивање производње за 23, 18 и 14 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала