Новости: Оформљен тим за проверу рачуна свих политичара

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија
Пратите нас
Имовина политичких функционера, привредника, али и "обичних" грађана биће на скенеру од марта следеће године, а свако ко не буде могао да докаже њено порекло, односно да су некретнине, новац и возила која поседује стечени на законит начин, суочиће се са драконским казнама и огромним порезима, пишу Вечерње новости.

Према Закону о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, који је усвојен у фебруару а на снагу ступио 11. марта, за "лов" на нелегалну имовину биће задужен посебан сектор Пореске управе, а у тој институцији листу је речено да је тај тим већ формиран.

Почетком септембра требало би да буду усвојени и сви подзаконски акти који ће детаљније регулисати примену овог закона.

У Министарству правде рекли су да очекују да ће сви надлежни органи бити спремни за доследну примену овог закона, јер је то посебно важно пошто је Србија тај закон чекала више од две деценије.

Да неће бити заштићених поручио је и председник Србије Александар Вучић који би, како је рекао, "волео да буде испитан међу првима", подсећају Новости.

"Молим комисију која се тиме бави, желим да будем у првих 10 људи којима ће се испитати имовина, али онда да се испита и свима другима. Моја имовина се није увећала од 2012. ни за динар. Ни моја, ни моје породице. А волео бих да видите имповину неких пре уласка у власт 2003. и по изласку из власти 2013. Па ћете да видите да је увећана за око милијарду евра", рекао је Вучих.

Према закону, на "удару" ће се наћи они за које се посумња или утврди да, за највише три узастопне календарске године, имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имповине и пријављених прихода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала