Потпредседница Бугарске: Предложене уставне измене ─ увреда за народ

© Flickr / ResoluteSupportMediaБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Циљ владе, која је предложила измене Устава, јесте да остане на власти по сваку цену и одвуче пажњу јавности, изјавила је потпредседница Бугарске Илијана Јотова и истакла да су предложене уставне измене увредљиве за бугарски народ.
„Очигледно је да је то последње оружје, последње средство уз помоћ којег власт тежи да по сваку цену задржи свој положај“, изјавила је бугарска потпредседника, а пренео „Бугарски национални радио“.

Јотова је објаснила која је сврха предлагања уставних измена.

„Сматрам да се циљ тог нацрта, који је увредљив и за правнике и за нас као народ, састоји у томе да се уништи дух и филозофија Устава Бугарске и да се са становишта чисто политичке конјунктуре и партијског егоизма у земљи створи невиђена криза“, изјавила је она.

У чему се састоји нацрт новог Устава?

Нацрт новог Устава, који предлаже владајућа странка ГЕРБ, предвиђа смањење броја посланика са 240 на 120, укидање Велике народне скупштине (која се састоји од 400 посланика и заседа у посебним приликама), као и додељивање права тужиоцима на законодавну иницијативу. Последњи предлог изазвао је критике опозиције и експерата, који су указивали на ињеницу да то противречи начелним обећањима премијера Бојка Борисова да ће пооштрити контролу над главним тужиоцем.

С тим у вези, бугарски председник Румен Радев осудио је раније нацрт Устава који је владајућа партија ГЕРБ поднела на разматрање парламенту, рекавши да излаз из тренутне ситуације у земљи не може бити стварање новог Устава, већ само оставка владе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала