Прва реакција Министарства културе поводом прекида снимања филма „Кошаре“

Пратите нас
Медијацију у Филмском центру Србије поводом спорова и прекида снимања филма „Кошаре“ тражили су и редитељ Балша Ђого и продуценти из компаније „Омега продакшн“, изјавила је за Спутњик Ивана Дедић, в. д. помоћница министра културе и информисања задужена за савремено стваралаштво и креативне индустрије.

Медијација, или покушај споразума, поводом проблема који је избио на снимању филма „Кошаре“ требало би да буде одржана идуће недеље, у уторак или среду, сазнаје Спутњик. На тим преговорима у Филмском центру Србије, који је финансијер филма, очекује се да стране у спору реше проблеме и да се снимање настави.

Сцена са снимања филма „Кошаре” - Sputnik Србија
Ко је у Србији решио да осрамоти Битку на Кошарама и њене хероје

Филм „Кошаре“, по сценарију Ђорђа Милосављевића, а у режији Балше Ђога добио је на конкурсу ФЦС у мају 2019. средства од 50 милиона динара за снимање овог филма, рекла нам је Ивана Дедић.

„Они су пре годину и по дана почели да се спремају и да снимају. Колико знамо, имају још годину и по дана да заврше тај филм и морају да поштују сценарио и све критеријуме које су испунили на конкурсу за добијање средстава. О било каквој промени морали би да обавесте и ФЦС и Управни одбор ФЦС“, каже Дедићева.

Наша саговорница додаје да има уверавања од Филмског центра Србије да ова установа није обавештена да је дошло до одступања у сценарију, као и да сви који раде на производњи филма знају да морају да раде по сценарију који је добио средства на конкурсу. Можда ће овај део бити јаснији после  медијације, закључује званичница Министарства културе уз напомену да серија није у надлежности нити Министарства, нити Филмског центра Србије.

О проблемима на снимању „Кошара“, јавност је сазнала пре неколико дана када је редитељ Балша Ђого, на свом Фејсбук профилу, објавио оштре критике на рачун „Омега продакшна“, оптуживши продуценте Немању Мићића и Владана Анђелковића да су 23. јула на неколико дана прекинули снимање, као и да су захтевали промену сценарија ради убрзања снимања, алудирајући притом да је овај пројекат од националног значаја добио довољно пара од државе за озбиљну реализацију какву заслужује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала