Пушков: Мајдан у Белорусији се није десио

© AP Photo / Sergei GritsПристалице белоруске опозиције на протесту у Минску
Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски сенатор Алексеј Пушков изјавио је да борба опозиције са актуелном владом у Белорусији сада улази у дугу фазу конфронтације.

Према његовим речима, реакција Запада и балтичких земаља говори о неуспеху покушаја брзог одузимања власти.

„Муњевити мајдан није се десио“, написао је Пушков на свом налогу на Телеграму.

При томе, и Европска унија и Сједињене Америчке Државе покушавају да маневришу како не би погрешиле у тешкој ситуацији, додао је сенатор.

Ситуација у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала