Ситуација се може променити у трену: Ако крене нови пик, нема одласка у школу

CC0 / Pexels / Онлајн настава, илустрација
Онлајн настава, илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Када би се тренутна епидемиолошка ситуација овако одржала са добрим падом, да дођемо до још бољих резултата, да смањимо број оболелих и што је још важније преминулих, онда ћемо имати услове да уђемо у миран период, рекао је епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Он је истакао да не сме бити опуштања, јер се вирус и даље одржава.

„Ово влажно време му одговара да се одржава посебно где се не поштују мере. Пратимо ситуацију, да бисмо могли за петнаестак дана да кажемо јесмо ли је ставили потпуно под контролу. И ако оцена буде несигурна јер је вирус још ту, али да је под контролом, треба да се спремимо за 1. септембар када деца крећу у школе. Млађи ће ићи у школу, а делимично и онлајн, док старији више онлајн и преко телевизије. Према томе, то би био важан, преломни тренутак“, нагласио је др Тиодоровић.

Он је поновио да је почетак школске године битан и преломан моменат за друштво и да је одлука заснована на неколико фактора.

„У стручном делу Кризног штаба имамо заједнички став и ту нема дилеме, да је потребно да деца пођу у школу што је засновано на неколико фактора. Први јесте повољнија епидемиолошка ситуација. Да крене нови пик не би ишли у школу него би се настава пратила онлајн, ту дилему одмах да рашчистимо. Праћење епидемије свакодневно ће нам указивати на то шта се дешава. Други фактор потреба, нема развоја социопсихолошког младог организма посебно од 1. до 5. разреда ако се не омогући да се друже, да буду у школи под надзором, сви памтимо учитеље и то нам остаје целог живота. То је битно за развој младог организма у социопсихолошком смислу, морамо знати да је то важан поступак који се не може избећи. Трећи фактор је спремност друштва, пре свега мислим на просветне раднике, њихова спремност да раде под другачијим условима, да буду припремљени да функционишу на најбољи могући начин. Није им лако, то је тежак посао“, изјавио је за Пинк.

Епидемиолог је нагласио и да је врло значајна улога родитеља у целој ситуацији.

„Треба да размишљају прво о здрављу детета, да буде сигурно. И да нема короне дете које креће у први разред треба да се размишља о томе како да оде, како да се врати из школе, да ли ће бити све како треба“, објаснио је др Тиодоровић.

Ко одлучује о вакцинисању деце

Још једном се осврнуо на вакцинацију против грипа за коју је раније истакао да треба да почне 1. октобра.

„Рекао сам да би 1. октобар био најпогоднији, нисам рекао да може и да мора да почне првог. То зависи од кога набављамо вакцину и да ли ће бити испоштован термин. Сви траже вакцину, сви желе да је имају, нисмо ми једини. Земље у којима се производи прво за себе обезбеђују, надам се да ћемо у току октобра имати вакцину и да ћемо моћи да вакцинишемо“, навео је он.

Додао је и да она неће бити обавезна, већ препоручена.

„Само педијатар може да одлучи, он ће процењивати да ли је неоходно да се дете вакцинише. Неће бити обавезна, биће препоручена. Важи исто и за труднице и породиље и за све који су млађи од 65 година. Највише се препоручује хроничним болесницима“, нагласио је.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала