„Калашњиков“ на изложби: Оружје синхронизовано с геџетима, премијера аутомата АК-19 /видео/

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаАутомат Калашњиков АК-308
Аутомат Калашњиков АК-308 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Калашњиков“ је направио нови електрични бицикл ИЖ-49, у току је рад на новом митраљезу за Министарство одбране, почели су доставу аутоматске пушке АК-12 у иностранство и припремају се да представе низ нових пројеката у оквиру Међународне војно-техничке изложбе „Армија-2020“.

Генерални директор компаније "Калашњиков" Дмитриј Тарасов у интервјуу за Спутњик открива како су се у компанији борили против последица пандемије вируса корона и који нови производи ће бити представљени на изложби „Армија-2020“.

Дмитриј Тарасов, реците нам како је „Калашњиков“ радио у периоду епидемије вируса корона на основу финансијских и економских показатеља? Са чим сте се све суочавали и како сте превазишли економску кризу?

- Економска криза, коју је изазвао вирус корона је утицала на све компаније и наша није изузетак. Ми смо контролисали ситуацију и практично нисмо прекидали производњу. Све обавезе и рокови према држави су испуњени у пуном обиму. Сви финансијски и економски показатељи су према раније утврђеном буџету за 2020. годину.

Један од најважнијих уговора „Калашњикова“ са Министарством одбране је споразум о испоруци АК-12. Да ли је све што је планирано и испоручено?

- Да, испоручили смо све количине АК-12 Министарству одбране за 2020. годину. Наш погон за производњу у Ижевску је већ почео да ради према уговору о количинама за 2021. годину.

Који су даљи планови за АК-12? Да ли ће он бити модернизован?

- Према резултатима, током коришћења аутоматске пушке АК-12 у војсци, уведене су промене које се тичу ергономије оружја и њене удобности приликом коришћења. Усавршавање оружја је непрекидни процес, који често траје и годинама.

Шта се дешава по питању извоза оружја?

- Интерес иностраних купаца за руско оружје се не смањује. Ове године смо извезли неколико пошиљки оружја. У циљу повећања извоза тренутно завршавамо аутоматску пушку АК-19 калибра 5,56 x 45. Њена премијера ће бити на изложби „Армија-2020“.

Да ли имате наруџбине за аутомат АК-308 и да ли је завршено тестирање?

- Тестирања су завршена. Тренутно се ради техничка и технолошка припрема аутомата и воде се преговори о наруџбинама. 

Реците нам нешто о пројекту РПК-16, какав је то митраљез? Када ће војска добити нов ручни митраљез?

- Војска је користила митраљезе РПК-16 и Министарство одбране је на основу тих искустава дошло до закључка о квалитету оружја. Његов прототип РПЛ-20 можете видети на изложби „Армија-2020“.

У којој фази је рад на пројекту аутоматске пушке „Малиш?

- Завршена је прва фаза испитивања и почињемо са производњом прототипова.

Каква је судбина пиштоља „Лебедев“?

- Пре неколико дана су завршена испитивања компактне верзије оружја. Пиштољ ће користити јединице Министарства унутрашњих послова Русије, али су и други за њега заинтересовани. Концерн очекује да ће следеће године држава потписати уговор за прву серијску производњу пиштоља "Лебедев".

Шта се дешава са пројектом борбеног робота „Соратник“ и када планирате да га завршите?

- Рад на пројекту робота „Соратник“ је почео пре неколико година. Радимо на том пројекту, али не могу ништа детаљније да Вам кажем.

Познато је да радите на пројекту електричног транспорта, између осталог на пројекту електричног возила „Иж“, шта можете рећи о томе?

- Ми изучавамо електротранспорт и експериментишемо. Како би се тај облик транспорта активно развијао потребно је савладити многе препреке, пре свега развој инфраструктуре. Електрични бицикл постоји. Наши конструктори су направили електричну верзију легендарног ИЖ-49, али не планирамо серијску производњу. Његова презентација ће бити на изложби.

Шта ће још бити представљено на изложби „Армија-2020“'? 

- Биће приказане специјалне шасије за борбена возила Митишинске фабрике, нови беспилотни коплекс „ZALA 421-16EV“ и прво оружје у Русији које је могуће синхронизовати са геџетима.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала