Белоруска опозиција: Русија остаје стратешки партнер, спремни смо за контакте с Москвом

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOПредставници Координационог савета Павел Латушко, Марија Колесникова, Олга Коваљлкова, Максим Знак и Сергеј Дилевски
Представници Координационог савета Павел Латушко, Марија Колесникова, Олга Коваљлкова, Максим Знак и Сергеј Дилевски - Sputnik Србија
Пратите нас
Координациони савет, који је формирала белоруска опозиција, спреман је за контакте са Русијом, која остаје стратешки партнер Белорусије, саопштио је члан председништва савета Павел Латушко.

„Апсолутно. Спремни смо да изнесемо свој став и да изложимо виђење ситуације“, рекао је Латушко новинарима, одговарајући на питање да ли је Координациони савет спреман за контакте са Русијом.

Он је додао да Русија остаје стратешки партнер Белорусије, као и да је Координациони савет заинтересован за добре односе са свима.

„Ни током јучерашњег заседања, ни уочи њега није било ниједне антируске пароле нити изјаве. Убеђен сам да неће бити ни убудуће. Јасно смо истакли да ћемо следити овај став – Русија остаје стратешки партнер за нас, а желели бисмо да и ЕУ постане такав партнер. Желимо да будемо снажан мост који ће повезивати Исток и Запад. Заинтересовани смо за добре односе са свима“, рекао је Латушко, који је раније био министар културе и амбасадор у Пољској и Француској.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Запад наставља да финансира нереде у Белорусији, уместо да гледа своја посла

И шефица штаба бившег кандидата за председника Белорусије Виктора Бабарика Марија Колесникова, која је такође чланица председништва Савета, раније је саопштила да је за опозицију битно да сачува партнерске односе са Русијом.

Ово је први пут да је Координациони савет изјавио да Русија остаје стратешки партнер Белорусије. Представници савета су раније говорили о добрим, прагматичним односима две земље.

Латушко о претњама које добија

Истовремено, Латушко је рекао да му у последње време стижу претње.

„Причају ми како у затвору поступају са људима који износе свој грађански став“, рекао је Латушко.

На питање ко му прети, Латушко је одговорио да није спреман да да оцену, али да све указује на представнике комитета државне безбедности Белорусије.

Он је додао да такве претње стално стижу преко трећих особа, које једва познаје. Такође је истакао да не планира да напушта Белорусију, иако му је то предлагано због претњи које добија.

Он је додао да сматра да не треба да се плаши кривичног гоњења у Белорусији, јер мисли да никада није нарушио законе своје земље, али да страхује од могућег притварања.

Латушко је саопштио да су његову кућу, недалеко од Минска, ноћас засули фарбом.

„Тако покушавају да од мене направе националисту, шовинисту, што апсолутно није тачно. Ко ме познаје зна мој став и приступ. Са друге стране, на мене покушавају да изврше психолошки притисак“, рекао је он.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала