Били смо у сталној опасности: Творци руске вакцине против короне се сами вакцинисали

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаВакцина против вируса корона
Вакцина против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик директора националног истраживачког центра „Гамалеј“ Дeнис Логунов у ексклузивном интервјуу за Спутњик објаснио је да су се научници из центра вакцинисали својом вакцином и да тиме нису прекршили никаква правила, него да су просто морали да се штите, јер су стално радили у опасној зони, са вирусом.

Удружење организација за клиничка испитивања је критиковало научнике центра „Гамалеј“ да су наводно себе вакцинисали прототипом своје вакцине. По њиховим речима, према међународним стандардима то је грубо нарушавање процедура. Како Ви реагујете на ову критику?

- Научници нашег центра нису кршили никаква правила. Они би их нарушавали, ако би на улици тражили добровољце и и ако би их без њихове сагласности и осигурања вакцинисали. То би било оно о чему говори Удружење организација за клиничка испитивања. Обзиром да творци вакцине имају право да је приме, то не нарушава никаква правила. Нисмо се вакцинисали јер смо хероји и желимо да се прославимо, него зато што су људи просто радили у опасној зони, са вирусом.

Сва плазма оболелих од вируса корона у Москви је пролазила кроз наше руке, ми смо били дужни да контролишемо активност плазме у односу на вирус, тачније наши сарадници су непрестано били у опасности. Поред тога, део њих је већ у зрелим годинама, а део има пратеће здравствене проблеме. Укратко, све је јасно – имамо могућност да заштитимо људе у свом окружењу, вакцина постоји, направљена је уз помоћ свеобухватне научне платформе и свако од нас верује у искреност својих личних и резултата колега.

Имамо много вакцина, које су направљене уз помоћ те технолошке платформе, неке су вакцине регистроване и не очекујемо никаква изненађења. Ми смо се пре свега трудили да заштитимо себе и своје ближње.

Хелсиншка декларација такође то не регулише, она регулише редослед спровођења клиничких испитивања. Ми у том тренутку нисмо спроводили клиничка испитивања. Све њихове претензије би биле основане да смо ми спроводили клиничка испитивања, ако бисмо сакупили своје људе, вакцинисали их и уносили у извештај о клиничким испитивањима. То би било онда нарушавање процедура. Али тога није било, зато је то само проста замена теза.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Руски научник објаснио зашто је руска вакцина против короне регистрована пре завршне фазе тестирања

Реците нам нешто о тестовима који идентификују најефикаснија антитела на вирус корона. У чему је та технологија јединствена, да ли ће тест бити међународно признат?

- Тест је направљен на основу имуно-ферментне анализе (ИФА тест), која је такође направљена у институту „Гамалеј. Тест се заснива на одређивању антитела за домен који веже рецепторе S-протеина вируса корона.

Ствар је у томе да су већина антитела за неутрализацију вируса, то јест антитела, која су директно способна да деактивирају вирус, формирана специфично за овај домен који веже рецепторе. Коришћењем овог теста можете са великом вероватноћом да одредите, да крвни серум има активност неутрализације вируса у ИФА реакцији, без експеримената са живим вирусом. То веома олакшава процес, јер је било потребно пет дана да се сачека на реакцију вируса, а уз помоћ овог теста је потребан један дан, чак и за неколико сати могу да се издвоје високоактивни серуми или високоактивна плазма. Плазму је могуће брзо конзервирати.

Даље можемо да проверимо обрасце у рекцији вирусне неутрализације у лабораторији, која омогућава рад са живим вирусом, и потврдити да су плазма и крвни серум активни. Што се тиче имунизације, можемо да видимо колико антитела у организму ће бити активно у неутрализацији вируса.

Какав је однос антитела код људи који су примили вакцину, у односу на оне који су прележали вирус корона и шта нам говори тај однос?

 - У целом свету се сада упоређује активност серума код људи који су прележали вирус корона са нивоом активности код добровољаца који су примили вакцину. Овде је велика разлика у корист вакцине, јер приликом имунизације нема интоксикације организма, нема тешких обољења, зато и није чудно што људи који су примили вакцину имају већи број антитела.
Ми већ знамо, да се антитела појављују код људи који су прележали вирус, али се не задржавају дуго, док је код људи који су примили вакцину много боља ситуација.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала