Осам ствари које треба знати о развоју вакцине аденовируса човека

© Фото : RDIF press serviceПроизводња прве вакцине против вируса корона
Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Наредне недеље заједно са вакцинацијом добровољаца из ризичних група почеће пострегистрационо клиничко тестирање ефикасности и безбедности вакцине "Спутник V" у којем ће учествовати више од 40.000 људи.

Прошле су четири деценије од развоја технологије аденовирусних вакцина. За те четири деценије је направљена технолошка платформа, која је тестирана на десетинама хиљада људи.

Американци користе живе аденовирусне вакцине против аденовируса, односно уводе у организам сам овај аденовирус да изазове појаву антитела, док руска вакцина користи убијен аденовирус само као носилац за компоненте короне (који се зове вектир).

• Истраживања аденовируса човека као потенцијалне базе за развој вакцине почела су 1953. године.

• Вакцина не садржи живе аденовирусе човека, већ аденовирусне векторе човека, тј. вирусе човека који се не могу размножавати у организму и потпуно су безбедни за здравље.

• Више од 20.000 људи учествовало је у клиничким испитивањима вакцине и препарата, заснованих на људским аденовирусима или аденовирусним векторима човека.

• Најмасовнија примена вакцине аденовируса човека у свету вршена је у Оружаним снагама САД од 1971. године до данас. Такве вакцине се предлажу свим питомцима. Америчка Управа за контролу хране и лекова (FDA) одобрила је вакцине аденовируса човека 2011. године. Вакцину је примило више од 10 милиона америчких војника.

• Препарат против рака, заснован на аденовирусним векторима човека је био одобрен за коришћење у терапији више од 30.000 пацијената у Кини.

• Доказано је да не постоје дугорочни ризици за здравље од вакцина које су базиране на аденовирусима, укључујући ризик од канцерогености (настанак онколошких болести) и ризик утицаја на плодност. Безбедност за здравље потврђена је у више од 75 међународних чланака и више од 250 клиничких тестирања.

• Друга средства за достављање генетичког материјала вируса за стимулацију имунолошког одговора организма раније се никад нису користила у регистрованим вакцинама. Дугорочна истраживања могућих ефеката таквих технологија на организам човека, укључујући могућност онколошког утицаја и утицај на плодност, нису извођена.

• Аденовирусне векторе човека користе водеће фармацеутске компаније света у изради вакцина против вируса корона. У исто време, њихова вакцина је једновекторска: CanSino (Кина) користи вектор Ad5 који је већ прихватила кинеска војска, Johnson&Johnson (САД) – вектор Ad26. Johnson&Johnson је добила наруџбине од САД и Европе за више од 140 милиона доза препарата на основу вектора Ad26.

© SputnikДвовекторска вакцина
Осам ствари које треба знати о развоју вакцине аденовируса човека - Sputnik Србија
Двовекторска вакцина

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала