Ђукановић: Победићемо на изборима Цркву, завршићемо и тај посао како смо наумили /видео/

© AP Photo / Jean-Francois BadiasПредседник Црне Горе Мило Ђукановић
Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Завршићемо и тај посао тако како смо наумили, победићемо на овим изборима, наставићемо да Црну Гору водимо путем даљег европског развоја, имплементираћемо Закон о слободи вероисповести, рекао је Мило Ђукановић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић приликом данашње посете Пљевљима, гостовао је на ТВ Пљевља.

„Не разумем оне који су се определили да цркви одену политичко рухо и да је уведу у политичку трку. Поштовалац сам оног искуства које имамо са Црногорском православном црквом и логично је да ћу према улози цркве у нашем друштву увек имати потребан сензибилитет и потребно поштовање“, казао је он.

Он је истакао како су научили да се током досадашњег политичког искуства носе са свим политичким препрекама које се надано или ненадано нађу на путу остваривања европске будућности.

„Сада се нашла и црква и на нама је задатак да победимо, нама супротстављену политичку понуду па макар у свом саставу имале цркву. Дакле завршићемо и тај посао тако како смо наумили, победићемо на овим изборима, наставићемо да Црну Гору водимо путем даљег европског развоја, имплементираћемо Закон о слободи вероисповести“, поручио је Ђукановић.

Он ће, како је казао, гарантовати свакој верској заједници потпуно равноправан статус у црногорском друштву.

„Имаће прилику наравно свака од њих да се региструје, она која то жели моћи ће да егзистира и као нерегистрована јер то предвиђа закон са значајно мање права у односу на оне које су регистровани али то је већ ствар њиховог избора. Били регистровани или не, мораће да буду одговоран субјект црногорског друштва”, нагласио је Ђукановић.

„Што пре то схвате, то боље по њих“, додао је он.

Ђукановић је казао да уколико то не буду неки од њих схватали и ако буду наставили да пркосе држави или да раде на штету државе, да ће се то увек, „наравно завршити на штету оног ко се опредељује да штети држави у којој живи и у којој жели да развија своју делатност”.

Коментаришући Закон о слободи вероисповести, казао је да је закон требао Црној Гори, тај Закон који Црна Гора треба да донесе након пола века трајања претходног Закона.

„Претходног Закона који је донесен у доба комунистичког развоја Црне Горе, где је било потпуно јасно какав је био тада однос према цркви. Дакле, уколико Црна Гора жели да буде део правног система Европе и уколико жели да обезбеђује права својим грађанима у складу са стандардима Европе“, казао је он.

Закон је, како је рекао, третирао питање верских слобода и питање правног положаја верских заједница.

„По мом уверењу и данас са свим мојим искуством кроз који смо прошли у Црној Гори, тај закон треба, добро је да је донесен и добро је да ће бити имплементиран у наредном периоду. Од стране црквених великодостојника у Црној Гори сте могли чути више пута критику на мој рачун, како ето нијесам верник, па ће бити ваљда да сам због тога нешто хендикепиран”, рекао је Ђукановић.

Он је додао да је неко ко је јако велики поштовалац историје Црне Горе укључујући и онај део историје који православна црква има у Црној Гори, преноси „Ин4ос“.

„Дакле, поштовалац сам православне цркве која је јако доприносила успесима Црне Горе у неком претходном периоду. Поштовалац сам оног искуства које имамо са Црногорском православном црквом”, закључио је Ђукановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала