Додик: Уставне промене прихватљиве без уплитања странаца

© Sputnik / Радоје ПантовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да се прво треба вратити изворним Дејтону и Уставу, па тек онда вршити одређене промене, али искључиво унутар БиХ без уплитања међународне заједнице.

„Имајући у виду карактер БиХ, за покретање свих процедура треба постићи сагласност оба ентитета у којем правцу ће се кретати те процедуре“, преноси РТРС.

Он је навео да захтев за уставне промене у БиХ није нимало лак, те да је неуспелих покушаја било и раније.

„Имате Американце који су то покретали на различите начине у различитим тренуцима, чак и у оквиру бутмирског процеса. Овде се појавио заменик државног секретара који је моделирао тај процес и видели смо да то није било успешно са становишта очекивања управо тих реформи које су водили странци“,подсетио је Додик.

У вези са изјавом америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, Додик наглашава да треба одбацити било какво мешање или моделирање уставних процеса од странаца.

„Нелсона познајем довољно да закључим да није мислио да они треба да спроведу тај процес, него да то искључиво треба да урадимо ми у БиХ. То је наша ствар. Постоји Устав БиХ и он је такав какав је. Није донесен у БиХ, него је део међународног права, део мировног концепта и видели смо и да амбасадор најављује да треба променити и Дејтонски споразум“, рекао је Додик.

Он наводи да је то опсежна прича, те да су сви процеси могући, али да су немогуће промене у смислу преношења надлежности са ентитетских на заједнички ниво.

„Они који мисле да ти процеси могу да иду у правцу легализације отимачине високог представника и његово насиље које је чинио намећући рјешења, отимајући од ентитета надлежности и преносећи то на заједнички ниво, грдно се варају“, поручио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ каже да БиХ не може да добије надлежности као што су одбрана, безбедност, финансије, нити било шта што није имала у досадашњем Уставу.

„Ми смо у накарадној ситуацији у којој је Устав дао надлежности једном нивоу, а оне се упражњавају на неком другом нивоу путем закона, чиме се директно крши Устав“, нагласио је Додик.

Он је рекао да те накарадности треба решити на начин да се од базичног Устава који постоји, те да се не сме олако дозволити да се уђе у легализацију.

Додик је рекао и да се у БиХ примарно крши Устав, као највиши акт, те да га је требало, пре свега, спроводити, па тек онда мењати.

„Не мењати га одлукама високог представника и одлукама Уставног суда БиХ, који су креирали нову уставну праксу, потпуно нелегитимну. Високи представник није имао никаква права да то ради. То је међународна манипулација у вези са бонским овлаштењима, али доћи ће то време када ћемо та питања размотрити. Надам се да ће бар један од тих међународних криминалаца у лику високог представника бити жив када буду створени услови да се против њих води кривични поступак за кршење међународног права“, рекао је Додик.

Он сматра да у контексту измена уставног поретка треба посматрати и одлуке међународних судова /Пилав, Зорнић и Сејдић и Финци против БиХ/.

„То неће бити могуће, јер нема сагласности за то. Како је могуће да узмете и да нам наметнете многа питања као што је Суд, Тужилаштво, Сипа, Обавјештајна агенција, промијените систем финансирања у БиХ без сагласности ентитета, а да очекујете да се ми усагласимо са тим“, наглашава Додик.

Он је рекао да Српска трпи, те да је убеђен да то није одрживо.

Додик је подсетио да је у Уставу БиХ наведено да је БиХ састављена од два ентитета, три конститутивна народа и грађана који у њој живе, али да су примарно конститутивни народи добили та права репрезентативности.

„Не мислим ја да је сретна та одлука за БиХ коју је донео међународни суд. Он је био мотивисан одређеним процесима да је ентитетизација у БиХ настојање да се развали позиција конститутивних народа и у том погледу је донио одлуку. Имате два издвојена мишљења која јасно говоре о томе“, рекао је Додик.

Он је поновио да Устав треба мењати унутар БиХ, те да је Српска спремна за то, али не и за мењање базичних позиција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала