ФСБ: Спречен покушај украјинске специјалне службе да у РФ отме вођу устаничких снага Донбаса /видео/

© Фото : Пресс-служба ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаПрипадници ФСБ
Припадници ФСБ - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска Федерална служба безбедности осујетила је покушај украјинске Службе безбедности да у Русији отме једног од лидера устаничких снага у Донбасу и одведе га у Украјину. Приведено је седам особа.
„Федерална служба безбедности Русије је током специјалне операције разоткрила и осујетила противправну операцију украјинске специјалне службе с циљем да на територији Русије отме и на силу пребаци у Украјину држављанина РФ, једног од вођа устаничких снага Донбаса, који је активно учествовао у борбама против украјинске војске“, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, организатори операције су држављани Украјине од којих је један у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици познат као спољни сарадник украјинске специјалне службе.

У саопштењу је наведено да је откирвена група припремала више сличних акција отмица, али и убистава руских држављана.

Против другог је покренуто више судских процеса под оптужбом да је учествовао у организацији спроведених и спречених терористичких акција у Доњецку, укључујући и убиство лидера ДНР Александра Захарченка.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре. 

У Донбасу су 27. јула ступиле на снагу додатне мере за осигурање примирја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала