Лавров са Чавушоглуом разговарао о Сирији и Либији

© ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу
Министри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и његов турски колега Мевлут Чавушоглу одржали су телефонски разговор о ситуацији у Либији и Сирији.

Лавров и Чавушоглу разговарали су о интензивирању процеса мирног решавања сукоба у Сирији и потврдили спремност Москве и Анкаре да пруже подршку раду Уставног комитета Сирије у Женеви.

Такође је истакнут значај повећања свеобухватне борбе против терористичке претње и спречавање нових напада терориста, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Двојица министара разматрала су и ситуацију у Либији и договорила се да наставе консултације за помоћ у прекиду ватре и почетка дијалога, додаје се у саопштењу.

„Одржана је садржајна размена мишљења о ситуацији у Либији. Министри су истакли да не постоји алтернатива за политичко решење кризе у интересу народа ове земље на основу постојећег међународног правног оквира, пре свега, Резолуције 2510 Савета безбедности УН и одлуке Берлинске конференције од 19. јануара... Договорено је да се наставе консултације за помоћ странама у циљу што скоријег успостављања режима прекида борбених дејстава и започео међулибијски дијалог о путевима за проналажење политичког решавања сукоба“, прецизира Министарство.

У Либији траје сукоб између Владе националног споразума Фајеза Сараџа, која контролише Триполи и територије на западу земље и Либијске националне армије под командом маршала Халифе Хафтара, која сарађује са парламентом који заседа на истоку земље. Владу националног споразума подржавају Турска и Катар, док Либијску националну армију подржавају Египат и УАЕ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала