Маске које убијају вирус стигле у Хрватску

© AFP 2023 / Raul ArboledaЖенщина из команды "Путь животных", помогающей бездомным животным в период карантина, целует спасенную кошку в районе Сьюдад-Боливар, на юге Боготы, Колумбия
Женщина из команды Путь животных, помогающей бездомным животным в период карантина, целует спасенную кошку в районе Сьюдад-Боливар, на юге Боготы, Колумбия - Sputnik Србија
Пратите нас
Маске израелског произвођача изгледом не одударају од хируршких једнократних маски. Но у материјал су инкорпорирали бакар-оксид с антивирусним и антибактеријским својствима.

„Маске су од данас у дистрибуцији и ускоро би требало да бити доступне у апотекама. Појединачна цена је око 40 куна (око 5 евра) и набавили смо 128.000 комада у овој пошиљци, но то је тек прва у низу. Очекујемо још наруџбина, посебно јер су нам се већ јавили из Србије, Мађарске, Аустрије и Швајцарке да су заинтересирани за куповину“, појашњавају из компаније „Ринигард“ која је увозник за ове маске, преноси 24 сата.

Кажу како ће се цена, зависно од величине наруџбина, вероватно мењати у будућности.

Маска се изгледом не разликује од класичних хируршких маски за лице, но приликом израде у материјал су инкорпорирали бакар-оксид с антивирусним и антибактеријским својствима.

Маска се може користити вишекратно, док се физички не уништи, не полије водом или се значајно не запрља. Уз свакодневно ношење може се користити и до месец дана. Маска се у континуитету може носити до три сата, а потом је треба скинути, одложити на равну површину и оставити 40 минута како би својства материјала неутрализовала патогене.

Израелски научници који су је осмислили развили су је на темељу технологије за израду завоја и друге војне опреме, а специфичност маске лежи у чињеници како се њена делотворност не смањује с временом. Користе лекарима, али и свим људима који желе да се заштитите од вируса корона.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала