Најезда тиграстог комарца у Србији: Стручњаци открили велико жариште

CC0 / Pixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Након детаљне претраге терена екипе „Циклонизације“ нашле су велико извориште азијских тиграстих комараца. Реч је о више запуштених и зараслих парцела у Новом Саду на Детелинари, иза Тржног центра Меркур и подвожњака на почетку Партизанске улице.

„Током мониторинга одраслих комараца који смо редовно спроводили у овом делу града, примећено је значајно присуство јединки ове инвазивне врсте комараца. Доста времена требало нам је да претражимо шире подручје, а пролаз до овог жаришта комараца наше екипе морале су да прокрче тримерима и мачетама. Осим што су зарасле у вегетацију, на овим парцелама има и запуштених помоћних објеката, смећа, саксија, кофа и амбалаже и других предмета који су пуни воде. Тамо су наше екипе затекле ројеве ових комараца, док су побројани предмети са водом пуни њихових ларви. Тако смо у самом Новом Саду добили идеално извориште тиграстих комараца, односно жариште са кога су се ширили по околини“, објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу „Циклонизације“.

Одмах по откривању изворишта, оперативци су извели ларвицидне третмане, као и третман против одраслих форми термалним задимљавањем. Како би ефекат био потпун, наредних дана третмани ће бити изведени у ширем подручју.

Аћимовић наводи да искуства показују да су изворишта тиграстих комараца у урбаним срединама Новог Сада кишничаре, септичке јаме, гуме, сливници, шахтови, саксије за цвеће, бурад, кофе, као и све посуде у којима се накупља кишница. На терену су, каже, узорковане ларве тиграстог комарца и из микроизворишта као што су пивске флаше, конзерве, амбалаже у којима је било довољно нутријената и воде да се формира целокупан развојни циклус ове врсте.

„Оваква изворишта у домаћинствима неопходно је прекрити или уклонити како се не би накупљала вода. Уколико грађани у свом дворишту или околини поседују кишничаре, шахтове, бурад и друге посуде са водом тај проблем могу да пријаве нашем центру. Наше екипе ће по дојави спровести детаљан преглед терена и ако је потребно, извести ларвицидни третман. На тај начин спречићемо заједно ширење ове агресивне врсте комараца“, објашњава Аћимовић, а преноси „НС уживо“.

Иначе, стручњаци „Циклонизације“ званично су одрасле јединке тиграстог комараца у Новом Саду детектовале 2018. године. Од тада се ова врста посебно прати и изводе се циљани третмани њиховог сузбијања. Током ове и протеклих сезона детектовано је ширење ове инвазивне врсте из првобитних резервоара у околини Партизанске улице по оближњим деловима града – Детелинари, Банатићу, Сајмишту, Салајци, Роткварији, Новом Насељу и Авијатичарском насељу.

Тиграсти комарац је инвазивна врста, пореклом из Југоисточне Азије, која се последњих година шири по Европи. До ширења долази због повећаног и убрзаног промета роба у свету, али вероватно и због измењених климатских услова последњих година. Оно што одликује тиграсте комарце је чињеница да им је за репродукцију довољна и изузетно мала количина воде. Реч је о комарцима који су обично ситнији од домаћих речних и урбаних комараца, али и изузетно агресивни у тражењу крвног оброка. При томе, за разлику од домаћих, који углавном имају пик ујутро и увече, тиграсти комарци су активни и гризу већи део дана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала