Српским држављанима за пут у Црну Гору потребан још један папир

CC BY-SA 2.0 / Alex Alishevskikh / Улцињ, Црна Гора
Улцињ, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Фонда за здравствено осигурање Црне Горе Сеад Чиргић казао je да би било добро да туристи из Србије, приликом доласка у Црну Гору, а ради остваривања права на здравствену заштиту, са собом имају оверени образац Фонда за здравство своје земље.

Говорећи о здравственој заштити туриста у Црној Гори, Чиргић је појаснио да су туристи дужни са тим обрасцем да се јаве црногорској подручној јединици у месту боравку, где добијају здравствени лист по којем се, у случају потребе за хитном здравственом заштитом, иста и пружа "и ту даље за њих нема никаквих проблема".

„Неће ни овако бити проблема, никад их није било ни пре. У ситуацији да се нађу у некој здравственој установи, а свака здравствена установа у Црној Гори зна да је дужна да се обрати Фонду, да нам да податке о странцу, туристи, о чему се ради и онда наш фонд остварује комуникацију, конкретно са фондом из Србије“, рекао је Чиргић, преноси портал РТЦГ.

Туристи да не брину за здравствену заштиту

Он је рекао да није дошло до пооштравања мера и процедура у односу на надлежности Фонда.

„Међутим, оно што се јесте променило због појаве пандемије је другачији поступак правила, односно понашања приликом уласка туриста у Црну Гору и поступак у случају да ти туристи оболе, конкретно од вируса ковид 19 или су били у контакту са зараженима“.

Чиргић је рекао да туристи увек могу да рачунају на здравствену заштиту у случају потребе за њом.

Гужва на аеродрому за лет за Подгорицу - Sputnik Србија
Гужва на аеродрому у Београду за лет за Подгорицу /фото/

Директор Националног бироа осигуравача Црне Горе Борис Шабан говорио је о значају путног здравственог осигурања, које би требало да покрије трошкове лечења ако се деси болест или повреда на путу.

„То је врло једноставно. Контактира се осигуравајуће друштво у Црној Гори. Осигурање се издаје за одређени број дана, може и за дужи период и врло је приступачно кад је цена у питању“, рекао је Шабан.

Осигурање не покрива ковид 19

Појаснио је да се у износу од десет евра може покрити осигурање у трајању од десетак дана.

Кад је реч ковиду 19, Шабан је рекао да је што се тиче осигурања, тај вид покрића, ако би настао, искључен.

„То је стандардна процедура која је карактеристична за осигурања, слично као у случају ратног или ванредног стања“, појаснио је Шабан.

Подсетимо, држављани Србије, одлуком донетом 14. августа, у Црну Гору могу ући уколико:

1. Да поседују негативан резултат ПЦР теста на нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2) или позитиван резултат антитела на нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2) класе ИгГ добијен ЕЛИСА серолошким тестом;

2. Да су тестови издати од регистроване лабораторије и нису старији од 72 сата у тренутку уласка у Црну Гору;

3. Да у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору нису боравили у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору.

Међутим, пре два дана из Црне Горе је најављено да би за грађане Србије могли да буду укинути обавезни ПЦР тестови уколико се настави са побољшањем здравствене ситуације у Србији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала