Руска вакцина ─ омиљена међу Мексиканцима

© Sputnik / AFK Sistema / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцина против короне
Производња вакцина против короне - Sputnik Србија
Пратите нас
Очекивања Мексиканаца да вакцина против вируса корона ускоро може бити доступна повећала су се са 27 одсто на 36 одсто у периоду између 11. јула и 15. августа, показало је најновије национално истраживање које је обавио мексички лист „Финансјеро“. Анкета је показала да скоро 70 одсто Мексиканаца има велико поверење у руску вакцину.

Упркос напретку у очекивањима, већина (55 одсто) сматра да ће бити потребно време да вакцина буде спремна. Тај показатељ је нижи за 11 одсто у односу на прошли месец, што се вероватно догодило у светлу вести о постигнућима у развоју вакцине, које су се појавиле последњих дана, пише мексички лист.

Производња вакцине против ковида 19 - Sputnik Србија
Мексико жели што пре руску вакцину против ковида

С једне стране, руски председник Владимир Путин објавио је да је у његовој земљи вакцина већ спремна. С друге стране, председник Андрес Мануел Лопез Обрадор је саопштио да ће Мексико учествовати у производњи вакцине коју развијају Оксфордски универзитет и приватна лабораторија.

Руска вакцина ужива највеће поверење у Мексику

Анкета је показала да је 66 одсто Мексиканаца изразило „велику“ или „одређену дозу“ поверења у вакцину произведену у Русији, а 32 одсто испитаника је рекло да „веома“ верују у њу. Истовремено, 65, 63 и 60 одсто испитаника има велико поверење у вакцине произведене у Француској, Енглеској и САД, или донекле има поверења у њих. „Велико“ поверење у америчку вакцину има 31 одсто Мексиканаца, у британску вакцину – 30 одсто, а у француску – 28 одсто.

То је у супротности са нижим степеном поверења према вакцини произведеној у Мексику – 22 одсто испитаника је рекло да „веома“ има поверења у њу, иако 63 одсто особа „донекле“ има поверења у њу, као и у европску.

Поверење у кинеску вакцину је најниже – 44 одсто донекле има поверења у њу, а само 20 одсто је „врло“ сигурно у њу.

Иако су се неке активности у Мексику вратиле у нормалу, анкета је показала да је проценат Мексиканаца, који сматрају да епидемија вируса корона и даље расте, повећан са 46 одсто на 51 одсто, што је највиши показатељ таквог мишљења од почетка маја. У мају је распрострањеније мишљење (41 одсто) било да је пандемија већ достигла врхунац. Показатељ тог става се постепено смањио на 26 одсто у августу. Истовремено, 20 одсто сматра да је пандемија завршена.

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је прошле недеље прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је направио Научни институт „Гамалеј“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала