Шеф белоруске дипломатије: Промене нужне, али не по цену револуције

© Sputnik / Јегор Јеремов / Уђи у базу фотографијаВладимир Макеј
Владимир Макеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј је изјавио да су промене у земљи нужне, али не по цену грађанских конфликата или револуције.
„Промене су нужне, то нико не негира. Али, не по цену грађанских конфронтација или револуције. У том случају жртава и негативних последица било би неупоредиво више. Већ смо се, због догађаја последњих дана, вратили знатно уназад“, навео је Макеј у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

Према његовим речима, Белорусија преживљава најтежу фазу у својој новијој историји, а ради се о очувању државности.

Макеј је позвао дипломате да штите спољнополитичке интересе Белорусије, истичући да не жели да „изгуби“ своју земљу.

„У овим судбоносним тренуцима за нашу земљу неизмерно је важно штитити спољнополитичке интересе Белорусије. Без емоција одговорите пред собом на питање: Могу ли још нешто да урадим у свом послу у корист земље? Ја сам на то питање одговорио јер не желим да изгубим своју земљу. Ако сте одговорили потврдно онда одбаците сумње и наставите одговорно да обављате свој посао. Можда вас је судбина припремала управо за овај историјски тренутак“, апеловао је министар.

Он је додао да спољнополитички интереси Белорусије остају исти и да дипломате не треба слепо да следе масе већ треба да се ослањају на сопствене процене и осећања.

Макеј о претњама породици

Истовремено, Макеј је рекао да њему и његовој породици стижу анонимне претње.

Како је рекао, може да разуме да се прети државном службенику који је на одређеној позицији, али претити, анонимно, породици, малолетној деци, то је подло и нема никакве везе с појмом демократија.

Ситуација у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора 9. августа на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала