Тужилаштво формирало предмет о корупцији у Војсци Црне Горе

© AFP 2022 / SAVO PRELEVICВојска Црне Горе
Војска Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Основно тужилаштво у Подгорици саопштило је да је формирало предмет поводом објављеног снимка, на коме активисткиња владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Душица Вулић разговара са женском особом о напредовању у Војсци Црне Горе, наводећи како јој је за то потребно позитивно мишљење месног одбора те странке.

Снимак је објављен јуче, а из Тужилаштва за „Вијести“ је речено да је предмет у фази истраге.

Директорка Агенције за спречавање корупције (АСК) Јелена Перовић, казала је да та агенција, као и за сва запошљавања током изборне кампање, прикупити документацију и процесуирати уколико буде сумњи у незаконитости.

Директорка Центра за истраживачко новинарство Милка Тадић Мијовић констатује да је снимак из месног одбора ДПС само потврда тродеценијског функционисања система који је успоставила та партија.

„Тражили су проверу вашу, они стално траже партијску проверу. Ниси само ти у питању, него вас је седморо из Загорича. Тебе мој терен не препознаје, разумеш ли“, поручила је Вулић саговорници у објављеном снимљеном телефонском разговору.

Препознавање на терену, тачније у месном одбору ДПС, у подгоричком насељу Загорич, према јуче објављеном снимку, пут је до напредовања у Војсци Црне Горе.

Овај снимак, на коме Душица Вулић, иначе чланица подгоричког одбора ДПС, разговара са кандидаткињом за службу у Војсци Црне Горе и у овој предизборној кампањи отворио је старо питање - купују ли се запошљавањем гласови за ДПС, наводи подгорички дневник.

У АСК кажу да ће у овом, као и у случају свих запошљавања током изборне кампање прикупити потребну документацију.

„Што се тиче самог снимка, више ће то бити надлежност Тужилаштва него Агенције, а свакако Агенција ће пратити и надлежним органима доставити сваку пријаву за коју буде сматрала да се ради о кривичном делу“, казала је директорка АСК.

Из Основног тужилаштва је саопштено да да је формиран предмет у циљу утврђивања свих чињеница и околности предметног догађаја.

И из Врховног државног тужилаштва, уверавају да прате сва дешавања у Црној Гори поводом предстојећих избора, те да надлежна тужилаштва проверавају информације које се објављују у медијима.

Директорка ЦИН ЦГ, Милка Тадић Мијовић, пита - кога више изненађују снимци и спискови о политичкој подобности, односно припадности ДПС приликом запошљавања, када је, током протекле три деценије успостављен, како каже, корумпирани, клијентелистички систем.

Припадници Војске Црне Горе - Sputnik Србија
За службу у Војсци Црне Горе потребан ДПС тест

„Није ваше знање, нису ваше способности, није то зато што сте ви јако вредни, није то услов вашег напредовања, него је услов вашег напредовања лојалност једној потрошеној политичкој елити, која је од ове земље направила једно пусто поље, елити која не може да се суочи ни са једним суштинским проблемом, него мисли пре свега на свој интерес. И зашто нас уопште изненађују, након (случаја) ‘Снимка’, након толико избора који су упитни“, рекла је Мијовић.

А и у чувеном „Снимку“ са седница Савета ДПС, уочи парламентарних избора 2012., подсећа се, помињу се месни одбори.

На њихову важност указао је тадашњи директор Завода за запошљавање Зоран Јелић.

Он је рекао како је Завод, припремајући се за изборе, покренуо пар пројеката, кроз које ће настојати да запосле пре свега чланове ДПС.

„Један запослени то су четири гласа. Ако успемо да запослимо нашег човека, смањили смо њима један глас, а повећали нама. Ко је тај један запослени, то је човек о коме је г. Ђукановић причао на почетку свог излагања, који долази код нас и тражи одређену врсту помоћи у наше институције, наша министарства, код наших председника месних одбора, градоначелника. Ајмо томе човеку да помогнемо да се запосли и имаћемо ефекат ова четири гласа за ДПС“, чује се како каже Јелић на снимку објављеном у фебруару 2013.

Зоран Јелић у међувремену је постао члан Сената Државне ревизорске институције, а и остали главни актери афере „Снимак“ остали су на високим државним функцијама, подсећа подгорички дневник.

Додају да су у сусрет предстојећим изборима, и посматрачи међународне посматрачке мисије ЕНЕМО указали су ове седмице на притиске на запослене у јавном сектору.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала