Захарова: Вашингтон посматра свемир као арену за борбена дејства

CC0 / Pixabay / Рат у свемиру - илустрација
Рат у свемиру - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је спремна да настави да са Сједињеним Америчким Државама разматра тему свемира у оквиру билатералне експертске групе, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у вези са доктрином америчких свемирских снага коју је објавио Пентагон.
„Документ потврђује агресивну оријентацију Вашингтона у области свемира, усредсређеност на достизање војне супериорности до потпуне доминације у свемиру. Америчка страна посматра свемир искључиво као арену за вођење борбених дејстава“, нагласила је Захарова.

Она је додала да Русија види могућност за уклањање обостраних забринутости у оквиру руско-америчке радне групе за безбедност у свемиру, чије је прво заседање одржано у Бечу 27. јула.

„Потврђујемо нашу спремност да даље разговарамо о читавој проблематици свемирских активности у билатералном формату“, додала је дипломата.

Сателит - Sputnik Србија
Русија: Америчка свемирска стратегија потврђује агресивну политику Вашингтона

Захарова је скренула пажњу на чињеницу да за Русију остаје приоритет коришћење истраживања свемира искључиво у мирољубиве сврхе, као и за спречавање трке у наоружању у свемиру.

„За разлику од Сједињених Америчких Држава, ми не тежимо ка доминацији и супериорности. Напротив, заинтересовани смо да одржимо стратешку равнотежу у циљу јачања међународне безбедности“, прецизирала је Захарова.

Портпаролка је подсетила на руско-кинески нацрт уговора о спречавању постављања оружја у свемиру, примену силе или претње силом према свемирским објектима. Сва постојећа питања и противречности у вези са оружјем у свемиру требало би решавати у оквиру Конференције о разоружању, нагласила је она.

Према њеним речима, Русија пажљиво анализира могуће последице „агресивних тежњи Вашингтона“.

Како се наводи у доктрини америчких свемирских снага, објављеној у понедељак, овај род оружаних снага у случају заштите националних интереса може прибећи не само одбрамбеним, већ и офанзивним дејствима. У тексту на 64 странице, који је први оснивачки документ америчких свемирских снага, посебно се напомиње да су „оправдане офанзивне операције усмерене на постизање релативне предности над непријатељем неутралисањем његових капацитета за свемирска дејства како би се постигла супериорност у свемиру“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала