Ако сви певају, ризик је већи: Ноћни клубови још не могу да раде

© Fotolia / Master1305Журка је готова
Журка је готова - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да ноћни клубови не могу да раде, наводећи да је и даље на снази мера забране јавног окупљања више од десет људи.

Мере које су донете односе се само на културу, рекао је Кон и додао да би се о другим мерама могло расправљати у наредним недељама.

Ново попуштање мера од понедељка значе да почињу да раде биоскопи, позоришта и постоји могућност организовања концерата, све то са највише до 500 особа.

„Битно је да мера забране јавног окупљања и даље постоји“, рекао је Кон.

Заменица директора Батута Дарија Кисић Тепавчевић прецизирала је да би се корекције мера у наредном периоду могле односити само на отворене просторе, јер су затворени простори места високог ризика за преношење инфекције.

„Да би било јасно, мора се за сваку особу обезбедити девет квадрата, колико износи дистанца од метар и по испред или иза нас. Ако то обезбедите, а уз то тражите ношење маски, и имате оног ко је тражио и захтевао да се о томе расправља, да је рекао да ће обезбедити те услове, онда је јасно да ће преузети одговорност“, истакао је др Кон.

„Имате сличну ситуацију у превозу, а рекао би човек да никада нећемо доћи до тога, данас око 15 одсто не носи маску, док сви остали носе. Ми треба да се навикнемо на коришћење маски за дужи период. Исто тако, свако ко одлази у биоскоп, прихвата ризик“, додао је он.

Др Кон је навео да неки концерти у затвореном простору уз поштовање свега што је наведено, нису ризик, јер сви седе, ћуте и слушају.

„Другачије је када је на отвореном, када сви певају, тада је ризик већи. Није везано толико за простор, да ли је затоворен или отворен, колико за понашање“, појаснио је епидемиолог.

На питање да ли школе ван Београда имају довољно средстава за хигијенска средства и ко ће их контролисати, Кисић Тепавчевићева је рекла да ће средства бити обезбеђена, истичући да су се хигијенске мере поштовале и до сада у школама с тим што ће сада још већа пажња томе бити посвећена.

„Оно што је неопходно јесте придржавање свих индивидуалних мера када су у питању опште мере. Ниједно чишћење не може да замени ношење маски и дистанцу“, рекла је Кисић Тепавчевићева и додала да ће се школе чистити више пута у току дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала