Дачић: Нити помажемо Лукашенку, нити га рушимо

© Sputnik / Дејан СимићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија се не меша у унутрашње ствари других земаља, рекао је данас поводом кризе у Белорусији шеф српске дипломатије Ивица Дачић и додао да наша земља неће да помаже Александру Лукашенку да „савлада“ опозицију, нити ће да помаже другима да га руше.

„Желимо да се дијалогом решавају спорна питања“, рекао је Дачић на ТВ Хепи, преноси Танјуг.

Према његовим речима, несумњиво постоји страни утицај када је реч о помагању онима који су против Лукашенка, али истовремено Србија не оправдава неке потезе који се иначе наводе као проблематичне у изборном процесу.

„Наше је мишљење да то јесте унутрашња ствар Белорусије и не желимо у то да се мешамо. Једино што желимо да се ствари решавају мирним путем“, подвукао је Дачић.

Он је додао да према пријатељским земљама Србија треба да се понаша на коректан начин, а то значи да не наноси штету на било који начин Белорусији о белоруском народу.

Упитан да ли сматра да ће Лукашенко остати на челу Белорусије, Дачић је одговорио да је то ствар те земље.

Протести у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала