Добра вест за пензионере: Бесплатно у бању уз пензију до 27.700 динара

Део новог ексклузивног комплекса Пролом бање је и велики базен са термалном водом из кога гости посматрају предивне пределе југа Србије.
Део новог ексклузивног комплекса Пролом бање је и велики базен са термалном водом из кога гости посматрају предивне пределе југа Србије. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
До 7. септембра пензионери са примањем до 27.700 динара могу да се пријаве за бесплатну рехабилитацију у некој од 25 бања. То је наведено у позиву који је објавио Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Уз домаће пензионере чија пензија не прелази 27.775 динара право да се јаве за бесплатну бању имају и они који су пензије зарадили комбиновано, применом домаћих прописа и на основу међународних уговора, али да им укупна пензија не прелази предвиђени износ. Додатни услов за пензионере је да немају друга лична примања, наводи Фонд ПИО.

Розе језеро у Термалној бањи Пачир - Sputnik Србија
Није Аустралија, нити Сенегал: Розе језеро као из бајке налази се — у Србији /фото, видео/

Уз пријаву се подноси пензијски чек, медицинска документација, као и изјава у коју бању желе на десетодневну бесплатну рехабилитацију.

Трошкови превоза у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда укључени су и износ који покрива Фонд ПИО као и трошкови пута и боравка за пратиоце детета које користи породичну пензију по основу неспособности за самосталан живот и рад, односно пратилаца слепих пензионера који добију рехабилитацију о трошку Фонда.

Фонд плаћа пун пансион и трошкове терапије у бањи а пензионери ће током боравка у бањама бити потпуно медицински збринути, што подразумева лекарски преглед, ЕКГ, лабораторијске анализе, специјалистичке прегледе и визите одељенских лекара.

До 7. септембра пријаве за бесплатну бањску рехабилитацију се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште.

Корисници са територије Косова и Метохије са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије те покрајине, пријаве подносе најближој филијали Фонда.

Како је саопштено, ранг-листа се посебно утврђује за старосне, породичне и инвалидске пензије.

„На редослед на ранг листи утицаће висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења пензије, остварено право на туђу негу и помоћ и остварено право на породичну пензију за корисника који је то право остварио као дете које није способно за самостални живот и рад“, наводи Фонд ПИО, преноси „Блиц“.

Под једнаким условима, предност ће имати старији корисник пензије, а чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење права на бесплатну бањску рехабилитацију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала