ЕКСКЛУЗИВНО Kомандант Битке на Кошарама: Ово што се ради са филмом је — срамота!

Пратите нас
Неочекивано је и срамотно, каже он, да се херојима са Кошара догоди да неко тако велелепну и херојску битку извргне руглу, као што се догађа са покушајима снимања филма о херојима са Кошара, каже ексклузивно за Спутњик командант у бици на Кошарама, пуковник Љубинко Ђурковић.

Сукоб и размимоилажења између продуцената са једне и редитеља и сценаристе филма са друге стране недопустив је, јер и режија и сценарио су прошли процедуру пред жиријем који је требало да дâ главну реч о пројекту, сматра Ђурковић.

„Не би требало занемарити и требало би имати на уму сумњу да иза свега стоје НАТО лобистичке групације, којима је стало да на свим пољима, па и на уметничком, омаловаже, унизе и обесмисле херојску борбу и велику победу над НАТО-ом“, каже он.

Нужно је да се овековечи истина о Кошарама

Наш саговорник наглашава да све ово сигурно не може створити раздор међу ветеранима који су бранили Кошаре:

„Ти хероји су постали легенде битке која је крвљу исписана, а трагови се не могу избрисати, потрти, поништити или довести у питање између било кога од нас“, каже он.

Он очекује да без обзира на сукоб који је избио, стране нађу заједнички језик, како би се херојска борба војника на Кошарама представила на начин какав заслужује.

„Нужно је да се борба представи у једном уметничком садржају у коме ће сваки јунак и витез препознати себе, своју улогу и свој допринос, а широка јавност видети како је то било — да се уметничким дојмом дочара оно што је најважније за будућа поколења — да знају колико је вредела слобода“, закључује Ђурковић.

Сукоб се наставља

Редитељ Балша Ђого поново се огласио у вези са проблемом снимања филма „Кошаре“. Он је овог пута у посту објављеном на друштвеној мрежи Фејсбук навео да држава не би смела да дозволи да тај филм о српским јунацима ради продуцент који се, како наводи, јавно хвали да је подмитио многе државне функционере и да је део неформалних парадржавних агентура.

© SputnikЉубинко Ђурковић
ЕКСКЛУЗИВНО Kомандант Битке на Кошарама: Ово што се ради са филмом је — срамота!  - Sputnik Србија
Љубинко Ђурковић

Ђого је написао да продуцент тиме плаши оне који одбијају да буду подмићени и изнео оптужбе о ненаменском трошењу пара које су добијене за филм који је од националног и државног интереса.

За проблем са снимањем филма „Кошаре“ јавност је сазнала када је Ђого објавио да су двојица продуцената прекинули снимање филма и серије, ултимативно тражећи промену сценарија и алудирао притом да је овај пројекат од националног значаја добио довољно пара од државе за озбиљну реализацију какву заслужује.

Он је тада саопштио да су двојица продуцента Немања Мићић и Владан Анђелковић тражили промену сценарија, тако да буде „лакши“, како би и филм и серија могли да се сниме за четири-пет дана по епизоди, са чиме се редитељ не слаже.

Ђого је у последњем посту навео да не жели никакве нагодбе на силу и изнео оптужбе на рачун продуцената о финансијским малверзацијама и да раде за стране обавештајне интересе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала