Турска открила највеће налазиште природног гаса у својој историји

© AP Photo / Vadim GhirdaТурски НАТО војни брод „Тургутреис“ у Црном мору
Турски НАТО војни брод „Тургутреис“ у Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски брод „Фатих“ открио је у Црном мору налазиште гаса запремине од око 320 милијарди кубних метара, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у телевизијском обраћању нацији.
„Наш брод 'Фатих' је током бушења на бушотини 'Дунав 1', које је почело 20. јула 2020. године, открио налазиште гаса са резервама од 320 милијарди кубних метара. Ту операцију смо у потпуности извели захваљујући националним снагама“, изјавио је Ердоган и додао да ће Турска у блиској будућности започети са развојем бушотине у Црном мору.

Турски лидер је рекао да је тај догађај од историјског значаја.

„Наш циљ је да 2023. године обезбедимо гас у Црном мору за националне потребе. Подаци, добијени из бушотине, указују на то да је управо у том подручју могуће откривање нових налазишта природног гаса“, рекао је Ердоган.

Турски брод Фатих за бушење у источном Медитерану код Кипра - Sputnik Србија
Турска тражи енергенте у Црном мору: Бушићемо сваки квадратни метар нашег мора...

Он је истакао да Турска интензивира активности и у Средоземном мору и да ће се до краја године раду прикључити истраживачки брод „Кануни“.

„Дај Боже да тако добре новости дођу и из Средоземног мора. Наши бродови 'Фатих' и 'Јавуз' су до сада извели девет бушења дубоких вода у Средоземном и Црном мору“, додао је турски председник.

Истовремено, министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез рекао је да су турски „стручњаци открили резерве природног гаса на дубини од 500 метара“.

„Намеравамо да се спустимо дубље, још 1.000 метара, тамо се налазе још два слоја, вероватно ћемо успети да пронађемо још једно налазиште. Обављени тестови су показали да је квалитет гаса веома висок“, рекао је он.

С тим у вези, министар финансија земље Берат Албајрак нагласио је да ће откриће налазишта гаса у Црном мору ослободити Турску енергетске зависности од трећих земаља.

„Сведоци смо догађаја који ће променити историју наше земље, срећни смо и поносимо се тиме. Данас смо направили корак који ће нас ослободити од енергетске зависности од трећих земаља. Надам се да ћемо се избавити од дефицита платног биланса, јер се тренутно највише средстава троши на куповину енергије“, рекао је Албајрак у свом телевизијском обраћању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала