Главна противница Лукашенка: Ако буде нових избора нећу се кандидовати

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаСветлана Тихановска
Светлана Тихановска - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председнички кандидат Белорусије Светлана Тихановска изјавила је да не планира да се кандидује на место шефа државе у случају да се распишу нови избори у земљи.

Одговарајући на питање новинара да ли планира да се кандидује за председника уколико се распишу нови председнички избори у Белорусији, Тихановска је рекла следеће:

„Не планирам сама“, изјавила је она у интервјуу за телевизијски канал „Белсат“.

Раније је адвокат Максим Знак саопштио да су адвокати Тихановске поднели Врховном суду жалбу о проглашењу резултата избора неважећим

Он је истакао да је одбрана уз жалбу поднела доказе о кршењима почињеним током избора. У питању су потписи грађана који потврђују да су гласали за Тихановску, информације посматрача, сведочења чланова изборних комисија и други.

Ситуација у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Белоруски председнички кандидат Светлана Тихановска на митингу у белоруском граду Борисову - Sputnik Србија
Главна противница Лукашенка позива раднике: Наставите са протестима

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала