Русија затражила хитно заседање СБ УН због Ирана, Америка против

© AP PhotoСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је затражила да се одржи хитно заседање Савета безбедности УН у вези са намером САД да обнове санкције против Ирана, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Међутим, Америка је иступила против тог предлога.
„У вези са последњим догађајима, везаним за примену резолуције 2231, Русија је затражила отворено заседање 21. августа ујутру“, рекао је Пољански.

Пољански је такође изјавио да су САД иступиле против таквог заседања.

„Након неосноване тврдње да су покренули процес обнављања санкција, наше америчке колеге су иступиле против одржавања заседања СБ УН“, написао је Пољански на Твитеру.

Заседање се због тога вероватно неће одржати данас, како је захтевала Русија.

„Жалимо због тога што они не само да покушавају да доведу свет у заблуду када је реч о њиховом праву на обнављање санкција, него и избегавају поштену дискусију о том питању. Непримерено понашање за велику земљу“, закључио је Пољански.

Дан раније амерички државни секретар Мајк Помпео састао се са председавајућим Савета безбедности УН и предао жалбу због тога што Иран не поштује одредбе Заједничког свеобухватног акционог плана у циљу обнављања санкција против Ирана у оквиру резолуције 2231.

Претходно су Велика Британија, Француска и Немачка саопштиле да не могу да подрже захтев Сједињених америчких Држава да Уједињене нације поново уведу Ирану санкције суспендоване на основу нуклеарног споразума из 2015. године, наводећи да то не би било у складу са настојањима да се тај споразум подржи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала