Шеф СЗО предвиђа када ће проћи криза са короном

© AP Photo / Hau DinhВирус корона у Вијетнаму
Вирус корона у Вијетнаму - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска здравствена организација се нада се да ће криза око вируса корона проћи за мање од две године. То је изјавио генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус у време када је број заражених Ковидом-19 у свету премашио 23 милиона.

Он је подсетио да је шпанска грозница која се појавила 1918. после Првог светског рата и однела милионе живота трајала две године.

„Наша ситуација сада је таква да имамо више технологије, али уз већу повезаност (света), вирус има веће шансе да се прошири, може да се креће брзо“, рекао је генерални директор СЗО.

​У исто време, међутим, додао је, свет има технологију и знање да заустави вирус.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Тестирање друге руске вакцине против короне: Сви добровољци се осећају добро
„Предност нам је боља технологија, а мана глобализација, блискост и повезаност. Надамо се да ћемо ову пандемију завршити за мање од две године“, рекао је шеф СЗО.

Он је позвао на „национално јединство“ и „глобалну солидарност“.

„То је заиста кључно уз максималну употребу доступних средстава и надање да ћемо имати додатна средства као што је вакцина“, рекао је Тедрос Гебрејесус, пренео је Танјуг.

Број заражених премашио 23 милиона

Иначе, према подацима сајта „Ворлдометер“, за само три дана, од 18. августа, број оболелих у свету порастао је за милион.

​Највише заражених и даље је у САД — скоро 5.800.000, а следе Бразил са више од 3,5 милиона и Индија са безмало три милиона.

Четврта у свету и прва у Европи и даље је Русија са 946.976 оболелих, затим Шпанија са 404.229, па Велика Британија са више од 320.000.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала