Спој знања и искуства: Вакцина против короне је аутентични руски производ

© Sputnik / Пресс-служба АФК "Система" / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19, фармацеутски завод "Бинофарм"
Вакцина против ковида 19, фармацеутски завод Бинофарм - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик директора националног истраживачког центра „Гамалеј“ Дeнис Логунов у ексклузивном интервјуу за Спутњик открио је да су искључиво руски научници радили на развоју вакцине против вируса корона и да током тог процеса нису сарађивали са колегема из иностранства.

Да ли вашу вакцину могу да приме људи који су прележали вирус корона и може ли бити неких нежељених ефеката? 

- Сваке године се људи поново вакцинишу од грипа, притом и оболевају, нико не поставља питање да ли овде имамо неки проблем, да ли би требало и следеће године да се вакцинишемо, ако смо ове године имали грип.

О томе се говори због озлоглашеног АДЕ ефекта (појачавање инфекције - појава при којој везивање вируса за антитела која га не неутрализују у потпуности доводи до тога да он продире у имуне ћелије). О томе сада многи говоре, али када је реч о САРС и САРС -ЦоВ-2, након вакцинације векторским вакцинама до те појаве не долази. Ако говоримо о векторским вакцинама, све животиње које су вакцинисане нису оболеле и преживеле су, а невакцинисане су или умрле или имају већа оштећења плућа.

Према томе овде нема речи о могућности појачавања инфекције респираторних органа, ако се користи векторска вакцина. То не значи да не треба пратити и изучавати ту могућност. Творци вакцина морају непрестано да прате дејства вакцине у разним ситуацијама и према различитим показатељима. Треба бити веома пажљив.

Ефекат плућне еозинофилије (повећан број имуних ћелија који доводи до такозване „цитокинске олује“) се јавио приликом употребе инактивисане вакцине, али не и векторске. То је други тип вакцине.

Чак су животиње, које су примиле имунизоване инактивисане вакцине, преживеле. Имале су еозинофилију, оболеле су, али су преживеле. Животиње које су биле у контролној групи су оболеле, али су умирале. О каквој респираторној инфекцији је реч у овом случају? Животиње су биле заштићене у експерименту и незаштићене у контролној групи. Ако не би било друге вакцине, и када би ме питали да ли желим да ојачам имунитет са пратећом еозинофилијом плућа, ја бих изабрао еозинофилију.

Обзиром да употребом векторских вакцина не долази до таквих реакција, онда и нема смисла подизати то на ниво глобалног проблема. Такви проблеми настају приликом вакцинације против Денга грознице и других грозница. Али против вируса корона нема таквих индикација, милиони људи су оздравили и нису пронађени никакви ефекти појачавања инфекције. Не дешава се да људи који су прележали вирус корона оболе још једном и умру, као што је случај са Денга грозницом.

Потребно је пратити појаву могућих ефеката појачавања инфекције код свих вакцина против респираторних инфекција, не само код вируса корона. Али говорити да је то велики проблем и да постоје ефекти који појачавају инфекцију и због којих никада неће бити вакцине, то је глупо. Нисам видео ни један научни чланак заснован на доказима, који говори о томе.

Како коментаришете критике, да је количина антитела у вакцини веома мала?

- То је или непознавање терминологије или замена теза. Количина антитела је велика, скоро 1 на 15.000. У медијима су помешали количину вируса неутрализатора са количином антитела. Све се налази у инструкцији. Да ли је уопште потребно да коментаришемо ако људи виде количину 1 на 15.000, а пишу 1 на 50. Ако би написали да је 15.000 мало, онда бисмо могли да разговарамо. 

Да ли постоје неке методолошке разлике у спровођењу треће фазе испитивања вакцине у разним земљама, које не узимају у обзир међународни коментатори који говоре о руској вакцини?

- Ми ћемо радити у складу са законом Руске Федерације. Не брину ме коментари да код нас нешто није у реду. Увек ће се наћи неко ко ће тако причати. У Русији се сва клиничка испитивања врше у складу са федералним законом број 61.

Ни један експерт, који живи у Русији, неће прихватити резултат који је добијен кршењем правила. Ако постоје и минимална одступања од протокола, она су документована и идентификована од стране стручњака, истраживање може да буде проглашено неважећим и да буде блокирано. Научници могу да буду кривично гоњени у зависности од обима кршења закона. Ми радимо у складу са законом Руске Федерације. Ако се некоме не допада тај закон, то је његов проблем.

У коментарима указују на међународне стандарде, па бисмо желели да схватимо како је то организовано у другим земљама које праве вакцине. Да ли оне раде према законима својих земаља или према међународним стандардима?

- Сви стандарди су мање-више усклађени. Јасно је да многе земље штите своје тржиште, произвођаче и да постоје услови за регистрацију иностраних препарата на територији сваке земље. У овом случају и Русија спроводи иста правила.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Руски научник објаснио зашто је руска вакцина против короне регистрована пре завршне фазе тестирања

Ми поштујемо Хелсиншку декларацију. Приговори се обично односе на закон број 441, где је дозвољено да се регистрација спроведе у складу са веома строгим условима. И целокупна критика се своди на критику тог члана закона и владине уредбе. Сматрам да је то одлична уредба. Она везује руке произвођачима, контролише их, али им и даје мало слободе. Ја не видим никакав проблем. Ако неко жели да критикује владину уредбу, одлично. Добро је да у свету постоји и друго мишљење.

Да ли су приликом стварања руске вакцине на њој радили само руски научници или и колеге из иностранства?

- Не, конкретно ова вакцина је направљена у научном центру „Гамалеј“, ни са једним колегом из иностранства нисмо сарађивали. Сама технологија је спој знања и научног искуства. Наравно, да ту технологију користе многи људи у свету, постоји велики број радова, ми знамо њихове, а они знају наше, то је опште научно поље. Велики број истраживања је направљен и пре нас.

Ми смо користили све доступне научне резултате, који су из те области, али сам развој вакцине и њено стварање су спровели искључиво руски научници.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала