Влада у Триполију: Уводимо примирје у Либији

© Sputnik / Александр Юрьев / Уђи у базу фотографијаПоглед на Триполи
Поглед на Триполи - Sputnik Србија
Пратите нас
Либијска Влада националног јединства  објавило је о прекиду ватре на територији целе земље и позвала на стварању демилитаризоване зоне у подручју градова Сирт и Џуфра.

Како преносе медији, председник савета Владе националног јединства наредио је свим својим оружаним снагама да истог часа прекину све оружане сукобе широм земље.

Како се оцењује, ова одлука донета је на основу ситуације везану за пандемију вируса корона која је захватила Либију.

Осим тога, влада у Триполију је позвала на деблокаду снабдевања нафтом коју је наметнула ривалска страна раније ове године и на расписивање парламентарних и председничких избора следећег марта, пренеле су агенције.

Подсетимо, након побуне коју је подржао НАТО 2011. године, пада и егзекуције дугогодишњег либијског вође Моамара ел-Гадафија, Либија је упала у хаос, а потом и у поделу између две администрације, њихових оружаних снага и страног фактора.

Снаге команданта Халифе Хафтара покренуле су офанзиву у априлу 2019. године у покушају да заузму престони град Триполи, али је њихова офанзива пропала већ у јуну јер су здружене снаге за Триполи, уз подршку Турске, успеле да одбију напад.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала