Војска Србије приказала снагу на небу над Батајницом, „Панцир“ штитио ваздушни простор /фото/

Пратите нас
Део јединица Војске Србије приказао је на небу над Батајницом само део своје снаге и способности, као и нову опрему и наоружање.

Приказу у којем су учествовале јединици Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Копнене војске 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, присуствовао је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, преноси Танјуг.

 

 

Вучић је констатовао да је посебно задовољан новим хеликоптерима МИ-35, који су данас били изузетно брзи, и честитао припадницима Војске Србије на одлично изведеном приказу.

Приказ на аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ почео је налетом два авиона МиГ 29, који су симулирали ваздушну борбу ради остварења превласти у ваздушном простору и стварању услова за дејство ловачко – бомбардерске авијације,

Након налета МиГ-ова, налетали су и авиони типа „Орао“, који су у бришућем лету извршили дејство по изабраним циљевима на земљи, док су у зони операције осматрање и заштиту ваздушног простора вршила борбена возила артиљеријско-ракетног система „Панцир С 1“.

Током приказа извршена је и евакуација хеликоптером X-145, док су обезбеђење рејона извршила два тима специјалних снага који су десентирани из хеликоптера Ми17Б5.

Синхронизованим упадом специјалних снага неутралисани су терористи, а један тим десантиран је из хеликоптера Ми-8, техником брзог спуштања, док су два тима вршила десантирање из два хеликоптера Ми-35.

Ватрену подршку специјалних снага извршиле су две дљински контролисане безпосадне платформе „мали Милош“ које су десантиране из хеликоптера Ми – 17, док је блокаду рејона извршио укрцани тим из борбено оклопног возила „Лазар“.
© BUDUCNOSTSRBIJEAVБорбено оклопно возило „Лазар“ на демонстрацији у Батајници
Војска Србије приказала  снагу на небу над Батајницом, „Панцир“ штитио ваздушни простор /фото/ - Sputnik Србија
Борбено оклопно возило „Лазар“ на демонстрацији у Батајници

Приказ је завршен десантом падобранаца из авиона Ан-26 у једном налету са висине од 1.500 метара, а падобране су отворили на висини од 1.200 метара.

По завршетку приказа способности, председник Вучић и министар одбране Вулин обишли су тактичко-технички збор, кроз који су приказана најмодернија средства којима су опремљене јединице Војске Србије, као и средства из развоја домаће индустрије.

Вучић: Изванредно оружје домаће производње

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас на аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић“ у Батајници најновије оружје Војске Србије и истакао да је то све оружје које сами правимо и плод домаће памети и знања.

„Ово је све оружје које ми правимо“, истакао је Вучић током обиласка са и додао да се у вежби посебно добро показао борбени робот „мали Милош“, безпосадни борбени систем.

Председник је казао да оружје прави „Застава оружје“, „Петолетка“, „Телеоптика“ и други и истакао да је држава помогла одбрамбену индустрију због чега све мање заостајемо за најмодернијим западним и источним системима.

„Све више смањујемо ту разлику, а пре смо заостајали у светлосним годинама“, додао је Вучић.

Посебну пажњу током обиласка је посветио и борбеном возилу „Милош“.

Војска поносна на „Панцир“

Војска Србије данас има част и приказаћемо део способности наше војске, изјавио је за ТВ Пинк пуковник Звонко Марић из Управе за планирање и развоје Генералштаба Војске.

Марић је, гостујући у „Новом јутру“ и коментаришући показну вежбу, апеловао на младе људе да погледају шта Војска има да прикаже на аеродрому и додао да ће приказ бити динамичан.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала