Белоруска опозиција саопштила своје захтеве

© Sputnik / Viktor TolochkoДемонстрације у Минску
Демонстрације у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Координациони савет белоруске опозиције заложио се за враћање Устава из 1994. године који јасно ограничава број председничких мандата. Подсетимо, по том Уставу руски није био државни језик у републици.
„Ми се залажемо за референдум по овом питању (враћање Устава)“, рекао је члан Координационог савета Павел Латушко, окупљенима на Тргу независности у Минску. 

Он је подсетио да је прошле недеље бивши кандидат за председника Белорусије Светлана Тихановска поднела жалбу Врховном суду на резултате председничких избора.

Представник опозиције је објавио и иницијативу да се распусти актуелни парламент.

Према речима Латушка, Координациони савет планира да затражи оставку читавог руководства полиције. Он је саопштио да је Истражном комитету већ послато око 700 жалби на употребу силе према учесницима протеста у Минску и другим градовима републике.

Члан Координационог савета је позвао и да се наставе „штрајкови у предузећима“.

Чланица председништва Координационог савета Марија Колесникова је замолила учеснике протеста у да не провоцирају полицију.

„Милим вас не вршите провокације, будите мирни. Наша безбедност је најважнија“, изјавила је Колесникова на Тргу независности.

Данас се, 15 дан заредом, одржавају протести у Белорусији, због резултата председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала