Дијета која помаже у борби против вируса ковид 19

© PixabayМалине
Малине - Sputnik Србија
Пратите нас
Црвено вино, кикирики, пистаћи, какао, малина, грожђе, боровница и брусница могу олакшати тегобе током болести.

Научници су дошли до одређених закључака посматрајући утицај антиоксиданта ресвератрола на ензим АСЕ2 заступљен у плућима и дигестивном систему. Тренутно се воде испитивања на животињама, али експерти сматрају да се употребом ових намирница, богатих ресвератролом, организам може заштитити од дејства вируса корона.

Ензим против вируса

САРС-ЦоВ-2 улази у ћелије преко ензима АСЕ2. Овај ензим је неопходан за виталне функције тела, присутан је у ткивима плућа, срца, бубрега и мозга. Према закључцима научника пекиншке болнице Тонгрен, вирус корона нарушава рад АСЕ2 у различитим органима. Неколико студија на мишевима је показало да високе концентрације АСЕ-2 могу ублажити симптоме респираторних инфекција које изазива ковид 19.

Вирус корона САРС-ЦоВ-2 - Sputnik Србија
Пронађена слаба тачка вируса корона

„Са једне стране, повећање ензима АСЕ2 доводи до веће вероватноће да ће вирус проникнути у ћелије. Са друге стране, када ензим нема функцију, то доводи до повећања пептида AngII, који може да појача симптоме. Према мом мишљењу недостатак ензима АСЕ2 и вишак пептида AngII, негативно утичу на развој вируса ковид 19“, објашњава водећи сарадник лабораторије за молекуларну биологију МГУ Ломоносов Роман Зиновкин.

Експерти су сагласни да ресвератрол умањује симптоме болести које изазива вирус корона.

„Ресвератрол заиста може утицати на повећање концетрације АСЕ2“, изјавио је професор на катедри за кардиологију, функционалну и ултразвучну дијагностику Сеченовског универзитета Филип Копилов и додао: „То је један од најефективнијих оксиданата, али га нема довољно у организму, јер се тешко шири у ћелијама. Тест на животињама је показао да може да повећа количину АСЕ2, али то не значи да ће и на људима бити исти ефекат. Истраживања су на самом почетку".

Елиминисање упала

Потенцијални „антиковидни“ ефекат расвератрола има утицај на имунитет. Према информацијама научника са Универзитета у Катанији, ресвератрол делује против упала, али није познато која количина је потребна да би се супротставио вирусу корона. Познато је да га садрже следеће намирнице: црвено и бело вино, кикирики, пистаћи, какао, малина, грожђе, боровница и брусница.

Нездрава исхрана, са много масноћа, соли и шећера, негативно утичу на ток било које болести, па и ковида 19. Док, правилна исхрана и довољно уношење витамина јачају здравље и имунитет организма.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала