Холандија из личних карата избацује ознаке за мушки и женски пол

© Фото : PixabayМушкарац и жена читају
Мушкарац и жена читају - Sputnik Србија
Пратите нас
Холандија је донела одлуку да из личних карата избаци ознаке за мушки и женски пол. Ознака пола држављана Холандије засад ће остати само у њиховим пасошима.

У пољима о полу биће само – крстићи. Досад су их стављали само људи који се нису били одлучили ког су пола - трансродне особе. Али, како преноси портал "Факти", пошто ти крстићи вређају њихова осећања, крстићи ће се користити за све. Потом ће и поља у која су уношени – нестати.

План је да се до 2024. године потпуно укине спомињање пола у личним картама.

Холандска либерална јавност одлуку о уклањању пола и личним картама слави као још један тријумф крајње бучне мањине тамошњих трансродних особа.

„Одлично је што је влада престала да региструје шта имамо у гаћама“, рекао је Бранд Бергоувер, шеф холандског покрета Трансџендер јунион.

Холандија је била прва земља на свету која је легализовала геј бракове након што је легализовала марихуану. Убрзо након тога, донела је и одлуку о легализацији трансродних особа.

Међутим, у почетку је за званичну промену пола било потребно консултовати се са лекарима, под њиховим надзором проћи хормонску терапију и операцију за промену гениталија, па тек након тога ићи на суд са захтевом за издавање потврде о промени пола.

ЛГБТ центар у Паризу - Sputnik Србија
Трамп укида Обамине повластице за ЛГБТ

У Холандији је 2013. усвојен закон према којем је постало могуће пред судом затражити промену пола са једноставном потврдом лекара у којој пише да пацијент не признаје свој пол. Судови су аутоматски задовољавали такве захтеве. То је  био прави тријумф сексуалних мањина. Холандија се нашла у самом врху земаља са највише ЛГБТ пријава.

Број трансродних људи је нагло порастао. Пре 2014. је око 80 људи мењало пол годишње, а отада - више од 700 сваке године.

У Холандији је број трансродних људи најстрожа тајна.

Поучна је и ситуација у Великој Британији где је недавно разговарано о могућности промене пола искључиво на захтев, без икаквих операција.

У тој земљи је од 2017. у затворима било је 125 трансродних особа. Њих 60 осуђено је на дуге казне због сексуалних напада. Половина од тих 60 била је у затвору због злостављања деце.

Захтевајући промену пола, ти криминалци су планирали пресељење у женске затворе, где су услови били много лакши, а окружење пријатније.

© AFP 2023 / FRED DUFOURХоландска либерална јавност одлуку о уклањању пола и личним картама слави као још један тријумф крајње бучне мањине тамошњих трансродних особа.
Холандија из личних карата избацује ознаке за мушки и женски пол - Sputnik Србија
Холандска либерална јавност одлуку о уклањању пола и личним картама слави као још један тријумф крајње бучне мањине тамошњих трансродних особа.
У обе земље велика већина мења мушки пол у женски.

Ширење бројности трансродних људи у друштву генерише различите правне сукобе.

Да ли би им требало дозволити приступ женским тоалетима, саунама и свлачионицама? Како да се баве спортом? Треба ли, на пример, да играју фудбал у мушкој или женској лиги? Да ли мушкарац који себе проглашава женом има право да буде  са женама у болничкој соби, хостелу или затворској ћелији?

Шта ако бивши мушкарац иза себе већ има оптужбе за силовање? Такође није јасно како регулисати комуникацију бившег мушкарца са децом и малолетницима уколико одлучи да заради додатни новац у школи или дечјем кампу?

У Холандији је новопеченој жени-фудбалеру дозвољено да игра у мушком фудбалском тиму највишег ранга.

После свега, у тој земљи се већ отворило питање: није ли крајње време да се заштите „биолошке жене“?

Међутим, предност је на страни сексуалних мањина.

У Холандији се већ тестирају најбизарнији модели друштвених односа, који су у блиској будућности осмишљени тако да особу претворе у неку врсту асексуалног, анационалног и непородичног, атомизованог бића, параноично обузетог сексуалном различитошћу и самоубиством.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала