Масовно и мирно: Протести у Белорусији не јењавају /фото, видео/

© Sputnik / Viktor TolochkoДемонстрације у Минску
Демонстрације у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
У Минску и другим градовима Белорусије одржани су још једни протести, незадовољних грађана резултатима председничких избора. У Минску су, по традицији, демонстрације биле најмасовније.

Демонстранти су већ у подне почели да се окупљају у центру престонице – на Тргу независности. Полиција је од самог јутра појачала мере безбедности. Министар одбране Виктор Хрењинин је чак саопштио да ће, у случају кршења реда и мира на „светим местима“, демонстранти имати посла са војском. Испред споменика „Минск – град херој“ биле су постављене специјалне снаге полиције и војске како се не би дозволило скрнављење споменика.

Испред хотела „Планета“ демонстрантима су се придружили чланови председништва Координационог савета опозиције Белорусије.

Демонстранти су скандирали традиционалне пароле: „Одлази“, „Живела Белорусија“. Ускоро су демонстранти почели да се разилазе, док је део кренуо ка резиденцији председника. Они су се зауставили неколико метара испред кордона полиције који је чувао резиденцију.

© Sputnik / Viktor TolochkoДемонстрације опозиције у Минску
Масовно и мирно: Протести у Белорусији не јењавају /фото, видео/ - Sputnik Србија
Демонстрације опозиције у Минску

Ускоро су се демонстранти разишли, док је председник Александра Лукашенко долетео хеликоптером. Он је изашао из летелице са аутоматом и у панциру.

Паралелно са митингом опозиције, у Минску и регионима су одржане и протести подршке председнику. У Витепску се, на пример, марш опозиције растегао на више од километар.

У Гродну су такође биле организоване демонстрације опозиције у којима је учествовало на десетине хиљада људи. Они су клекнули када су чули молитву „Оче наш“ за Белорусију.

Јединствена ситуација се десила у Гомељу, где је колона опозиције и присталица актуелне власти прошетала истом улицом, али није дошло до неког инцидента.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала